Omul de afaceri Irinel Columbeanu a scos la vanzare sculptura "Echilibru", de Sabin Balasa, o lucrare de care "il leaga amintiri de care vrea sa se desparta", dupa cum a declarat pentru MEDIAFAX, licitatia pentru vanzarea acesteia urmand sa fie organizata pe 24 martie, la Bucuresti, de Artmark.

Casa Artmark a anuntat, vineri, ca va organiza, pe 24 martie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton din Bucuresti, licitatia "Albastru de Sabin Balasa", care va cuprinde mai multe lucrari realizate de acest artist, intre care si singura sa sculptura, "Echilibru", din anul 2000 si care este estimata la 150.000 de euro.

Sculptura "Echilibru" a fost realizata de Sabin Balasa (1932 - 2008) in ultimii sai ani de viata, ca "un ultim exercitiu alchimic de materializare a existentei umane vesnice". "Intentia artistului de a-si concentra filosofia intr-o singura creatie confera, in primul rand, unicitate sculpturii si apoi materialitatea sa, dimensiunea remarcabila (1,27 × 1,89 metri), culoarea, contextul creational", potrivit Artmark.

Casa de licitatii nu a oferit detalii despre actualul proprietar al sculpturii "Echilibru", insa, potrivit informatiilor MEDIAFAX, aceasta lucrare apartine omului de afaceri Irinel Columbeanu. Contactat vineri de agentia MEDIAFAX, Irinel Columbeanu a confirmat ca aceasta sculptura apartine familiei sale. Sculptura - care este formata din doua parti, o femeie si o creatura ciudata - a fost instalata timp de mai multi ani in livingul casei din Izvorani a lui Irinel Columbeanu.

"Este unica sculptura facuta de domnul Balasa - Dumnezeu sa-l ierte! -, lucrare pe care un prieten a facut-o pentru mine. Am avut o relatie speciala cu domnul Sabin Balasa", a declarat, pentru MEDIAFAX, Irinel Columbeanu. El a precizat ca a cumparat sculptura "Echilibru" de la Sabin Balasa pentru inaugurarea casei sale. "Este o lucrare care se inscrie in atmosfera romantismului cosmic, dupa cum spunea Sabin Balasa", a explicat Irinel Columbeanu.

Intrebat de ce doreste sa se desparta de aceasta sculptura, Irinel Columbeanu a spus ca sunt mai multe sentimente care l-au animat in aceasta actiune. "Pentru ca pe mine m-a legat o relatie speciala de domnul Sabin Balasa. Dar domnii de la Artmark au avut o dexteritate speciala, pe care o apreciez, de a ma convinge ca trebuie ca aceasta lucrare sa fie vazuta nu numai de mine, de catre Irina (fiica sa si a fostei sale sotii, Monica Columbeanu, n.r.) si de invitatii mei", a spus Irinel Columbeanu.

Citeste si:
Kim Kardashian, achiziție neașteptată la o licitație. Vedeta a...
Kim Kardashian, achiziție...

Totusi, Irinel Columbeanu a spus ca vrea sa renunte la sculptura "Echilibru" si pentru ca il leaga de aceasta anumite amintiri. "In afara de acest lucru, va marturisesc ca fata de jumatate din aceasta statuie (care intruchipeaza o femeie, n.r.) ma leaga niste amintiri de care vreau sa ma despart", a spus Irinel Columbeanu, fara a preciza insa cu exactitate la cine face referire.

In ceea ce priveste eventuala intrare in circuitul artistic a sculpturii "Echilibru", in urma vanzarii sale la licitatie, Irinel Columbeanu a spus ca acest lucru ar fi benefic pentru amintirea artistului Sabin Balasa. Desi sculptura ar putea ajunge din nou in colectia privata a unei persoane, care ar putea sa nu o expuna publicului, Irinel Columbeanu este totusi optimist si spune ca "Echilibru" ar putea ajunge si in colectia unui hotel de prestigiu.

Citeste si:
S-au pus în vânzare biletele la Romanian Agri Trade Summit, primul...
S-au pus în vânzare biletele...

"Cele mai importante lucrari ale maestrului Balasa sunt in locuri publice, in holul fostului hotel Bucuresti (actualul Radisson Blu Hotel, n.r.), in aula Universitatii din Iasi (...) Este posibil ca aceasta lucrare («Echilibru», n.r.) sa ajunga in holul unui hotel de prestigiu, unde ar putea avea o expunere continua si ar putea fi admirata de foarte multa lume", a mai spus Irinel Columbeanu.

Sculptura "Echilibru", a carei estimare ajunge la 150.000 de euro, va fi scoasa la licitatia Armark din 24 martie cu un pret de pornire de 80.000 de euro. Potrivit Artmark, Sabin Balasa este unul dintre cel mai bine vanduti artisti romani contemporani, desi este "controversat pe alocuri, admirat si alteori acuzat". Aceasta estimare face din sculptura "Echilibru" una dintre cel mai bine evaluate opere ale artistului Sabin Balasa, in afara de frescele celebre, realizate in universitatile nationale si comanditate pentru peretii unor rezidente private.

Citeste si:
Irina Columbeanu, o adevărată domnișoară. Ce schimbare de look și-a...
Irina Columbeanu, o adevărată...

Opera "Echilibru" este realizata intr-o tehnica inedita, din fibra de sticla, grunduita, pictata in doua culori. Pana la licitatia din 24 martie, de la Athénée Palace Hilton, sculptura "Echilibru" poate fi admirata intr-o expozitie organizata la sediul Artmark din Bucuresti. In cadrul aceleiasi expozitii vor putea fi admirate si alte lucrari care vor fi scoase la licitatie de Artmark pe 24 si 25 martie, la Athénée Palace Hilton.

Printre acestea se numara si picturile "Icar" (estimata la 10.000 - 15.000 de euro) si "Nocturna" (9.000 - 14.000 de euro), de Sabin Balasa, dar si lucrarile "Ochii demiurgului" (40.000 - 60.000 de euro), de Ion Tuculescu, si "Peisaj cu capite"(7.000 - 9.000 de euro) si "Natura statica cu garoafe" (7.000 - 12.000 de euro), de Alexandru Ciucurencu.

Citeste si:
O sculptură în formă de grenadă a creat panică în aeroportul din...
Alarmă falsă în aeroportul...

Tot atunci, Artmark va scoate la licitatie si alte lucrari: Corneliu Baba, cu operele "Regenebun" (10.000 - 16.000 de euro) si "Piata la Venetia" (6.000 - 12.000 de euro), Avigdor Arikha, cu "Books" (8.000 - 12.000 de euro), Victor Man, cu "Landscape" (8.000 - 12.000 de euro) si "Apple Tree" ( 9.000 - 14.000 de euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.