Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatura pe anul 2010, va debuta ca actor la varsta de 78 de ani, intr-un spectacol de teatru care va avea premiera in aceasta saptamana la Madrid, informeaza lefigaro.fr.

Renumitul scriitor sud-american isi va arata talentul de actor in spectacolul "Los cuentos de la peste", regizat de el insusi, inspirat din "Decameronul", scris de italianul Giovanni Boccaccio. Cu aceasta ocazie, Mario Vargas Llosa a vorbit si despre terorism, pe care il considera "o ciuma a epocii noastre", care "ia mai multe forme, religioase si politice".

Cu acest spectacol de teatru, romancierul peruan va urca pe scena pentru prima data in calitate de actor principal. El a mai fost prezent pe o scena de teatru, dar cu ocazia unei serii de lecturi, pe care le-a sustinut in campania de promovare a reprezentantiei sale teatrale din 2006, ce a fost inspirata din "Odiseea" lui Homer.

In spectacolul "Los cuentos de la peste", inspirata din cele 100 de nuvele incluse in "Decameronul" lui Boccaccio, Mario Vargas Llosa interpreteaza rolul unui nobil din secolul al XIV-lea. Scriitorul considera ca aceasta experienta artistica este una "terifianta".

"Sunt emotionat, foarte emotionat, terorizat, speriat, panicat, ma intreb in fiecare zi daca nu cumva ideea de a ma lansa in acest proiect reprezinta o adevarata nebunie, dar, in acelasi timp, este atat de stimulant, interesant, este o experienta atat de noua si care ma intinereste", a spus el. "Unele dintre nuvele sunt adaptate cu multa libertate, fara a fi total fidele originalului, prin decuparea povestilor, uneori alungindu-le, alteori adaugand sau facand sa dispara anumite personaje", a precizat romancierul sud-american intr-o conferinta de presa.

Scena de la Teatro Real din Madrid a fost amenajata pentru a reprezenta Villa Palmieri si gradina ei, in care ducele Ugolin si patru alte personaje se izoleaza, incercand sa scape de epidemia de ciuma neagra care a cuprins Florenta in 1348. Scriitorul sud-american interpreteaza rolul ducelui Ugolin, care va incerca sa scape de aceasta catastrofa, cel putin pe plan spiritual, spunand povesti. Acest fapt nu va impiedica insa ciuma sa cuprinda intreaga Europa.

Citeste si:
Bojdeuca lui Ion Creangă, închisă pentru un an și jumătate. Va fi...
Bojdeuca lui Ion Creangă,...

Desi povestea originala a acelei nuvele din "Decameron" este veche de mai multe sute de ani, Mario Vargas Llosa a tinut sa sublinieze rezonanta ei contemporana. "Terorismul este un flagel al timpurilor noastre", a spus scriitorul, potrivit caruia cultura "este o arma extraordinara pe care o avem pentru a ne apara in fata adversitatii".

"Lumea continua sa cunoasca ciume" si "terorismul, de exemplu, este o ciuma a epocii noastre (care) ia mai multe forme, religioase si politice", a adaugat el. "Teroristul, intr-o anumita maniera, este marele protagonist al secolului al XXI-lea prin prisma atentiei pe care o genereaza", a completat Mario Vargas Llosa.

Scena treatrului madrilen care gazduieste acest spectacol de teatru a fost complet transformata cu aceasta ocazie, pentru a ocupa locul central in sala, in mijlocul publicului. Spectacolul "Los cuentos de la peste" va avea loc intre 28 ianuarie si 1 martie, la Teatro Real din Madrid.

Citeste si:
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului Alimentar...
Premiul Nobel pentru Pace a...

Mario Vargas Llosa s-a nascut in 1936 la Arequipa (Peru) si a copilarit in Bolivia impreuna cu mama si bunicii materni, inchipuindu-si ca tatal lui e mort si ca fusese un erou. In realitate, la cinci luni dupa casatorie isi parasise sotia insarcinata si avea sa-si revada fiul abia zece ani mai tarziu, cand Mario s-a intors in Peru. Intre 1950 si 1952, el urmeaza cursurile unei scoli militare din Lima - experienta descrisa in primul roman, "Orasul si cainii" (1963).

In 1955, se casatoreste cu o matusa, provocand mare scandal in familie, si divorteaza de ea in 1964, pentru ca, un an mai tarziu, sa se casatoreasca cu verisoara lui, Patricia. Intre timp, lucrase in Franta ca profesor de spaniola si ziarist. Dupa o tinerete in care se apropiase de comunism, ia distanta fata de Fidel Castro, ba chiar il acuza pe Gabriel Garcia Marquez, odinioara prieten, de servilism. Calatoreste, preda la universitati din America si Europa, devine scriitor celebru prin forta epica, luciditatea si ironia sa.

Citeste si:
10 citate de dragoste rostite Gabriel Garcia Marquez
TOP 10 cele mai frumoase...

Scriitorul este tradus in limba romana din 1970, iar editura Humanitas a inaugurat, in 2005, o serie de autor Llosa, care are, in prezent, peste 20 de titluri. Printre cele mai cunoscute carti ale lui Mario Vargas Llosa se numara: "Orasul si cainii", "Conversatie la catedrala", "Casa Verde", "Pantaleon si vizitatoarele", "Matusa Julia si condeierul", "Razboiul sfarsitului lumii", "Istoria lui Mayta", "Cine l-a ucis pe Palomino Molero?", "Povestasul", "Elogiu mamei vitrege", "Lituma in Anzi", "Pestele in apa", "Caietele lui Don Rigoberto", "Paradisul de dupa colt", "Ratacirile fetei nesabuite" - incununate aproape toate cu premii literare.

Citeste si:
10 citate ale lui Vargas Llosa care iti vor ramane intiparite in minte
Top 10 citate ale...

Proza lui Mario Vargas Llosa este aceea a "realismului magic". De asemenea, scriitorului Mario Vargas Llosa i-a fost decernat premiul Nobel pentru literatura pe anul 2010 pentru "cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale patrunzatoare care vorbesc despre rezistenta individului, revolta si esecul sau", potrivit Academiei regale din Suedia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.