"Lunetistul american/ American Sniper", regizat de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper in rolul principal, este lungmetrajul preferat de cei mai multi americani pentru castigarea premiului Oscar pentru cel mai bun film, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Daca americanii de rand ar vota peliculele care sa castige premiile Academiei, "Lunetistul american/ American Sniper", regizat de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper in rolul principal, ar fi castigatorul categoriei "cel mai bun film", potrivit studiului anual despre premiile Oscar realizat de Reuters si Ipsos.

Lungmetrajul "Lunetistul american/ American Sniper", inspirat din povestea adevarata a lunetistului Chris Kyle, devenit o adevarata legenda a armatei americane pentru modul in care a luptat in Irak, protejandu-si colegii de arme, a fost votat de 22% dintre respondenti drept castigator al Oscarului pentru cel mai bun film, dintre cele opt nominalizate anul acesta, potrivit unui sondaj realizat in SUA, in perioada 16 - 23 ianuarie.

Academia de film americana a decis ca in acest an sa nominalizeze doar opt lungmetraje, nu zece, la categoria "cel mai bun film": "American Sniper", de Clint Eastwood, "Birdman", de Alejandro Gonzalez Inarritu, "Boyhood", de Richard Linklater, "The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "The Imitation Game", de Morten Tyldum, "Selma", de Ava DuVernay, "The Theory of Everything", de James Marsh, si "Whiplash", de Damien Chazelle.

Pe locul al doilea in acest sondaj se afla "Selma", un film despre Martin Luther King, regizat de Ava DuVernay. Acesta a obtinut 8 procente din partea respondentilor. Pozitia a treia ii revine filmului "12 ani de copilarie/ Boyhood", de Richard Linklater, care a obtinut 4 procente, scrie MEDIAFAX.

Aproximativ jumatate dintre respondenti (48%) au spus ca nu stiu ce pelicula ar merita sa castige premiul Oscarul pentru cel mai bun film.

Cele doua filme de pe primele pozitii, "American Sniper" si "Selma", au reprezentat subiectul unor controverse in ultimele saptamani. Astfel, filmul regizat de Eastwood, aflat in prezent pe primul loc in box office-ul nord-american, a devenit un punct de dezbatere intre liberali si conservatori in ceea ce priveste moralitatea razboiului si rolul lunetistilor.

Citeste si:
Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor, după ce l-a...
Will Smith a demisionat de la...

Pe de alta parte, "Selma" a atras critici din partea unor istorici, care au spus ca in film a fost prezentat gresit rolul pe care presedintele Lyndon B. Johnson l-a avut in lupta pentru dreptul de vot al persoanelor de culoare.

De asemenea, acest studiu a aratat ca multi americani nu au vazut filmele nominalizate anul acesta la diverse categorii ale premiilor Oscar.

Cel mai vizionat film de catre respondenti a fost "Fata disparuta/ Gone Girl", in regia lui David Fincher. 12% dintre respondenti au vazut thrillerul american adaptat de Gillian Flynn pe baza romanului sau omonim lansat in 2012. "American Sniper" si musicalul "In inima padurii/ Into the Woods", regizat de Rob Marshall, s-au clasat pe locul al doilea in topul celor mai vizionate filme, insumand 9 procente fiecare.

Cele doua filme cu cele mai multe nominalizari la Oscar - 9 -, " Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel", regizat de Wes Anderson, si "Omul Pasare sau Virtutea nesperata a ignorantei/ Birdman", au fost vazute de 8%, respectiv 4% dintre participantii la sondaj.

Citeste si:
10+ despartiri la care nu ne-am fi asteptat in 2019
"Si au trait fericiti pana la...

De asemenea, 65% dintre respondenti au declarat ca nu au vazut niciunul dintre cele 15 filme listate in acest sondaj.

Cea de-a 87-a gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat in premiera de actorul Neil Patrick Harris. Castigatorii vor fi votati de aproximativ 6.100 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Studiul Reuters/ Ipsos a fost realizat online, pe un esantion de 2.385 de americani si are o marja de eroare de plus/ minus 2,3 procente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.