Mircea Albulescu a declarat pentru MEDIAFAX ca Valentin Nicolau, autorul unor piese de teatru cu mare succes la public, care a decedat marti seara, era un om care iubea actorii, ii pretuia si ii respecta.

Valentin Nicolau a decedat marti, la varsta de 54 de ani, in urma unui stop cardio-respirator, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale. Intre piesele scrise de Valentin Nicolau si adaptate de Casa de Productie TVR s-a remarcat "Zi ca-ti place!", in regia lui Cornel Mihalache, o productie-manifest in care presedintia Romaniei este disputata de candidati reali ca Traian Basescu, Adrian Nastase si Gigi Becali, dar si de falsi candidati ca Mircea Albulescu si George Ivascu. Aceasta docufictiune a fost difuzata anul trecut la TVR.

Mircea Albulescu a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ca Valentin Nicolau iubea actorii, ii pretuia si ii respecta si ca regreta decesul acestuia. "Pentru noi, va fi o zi trista astazi si de astazi incolo, pentru ca un iubitor de arta teatrala, de actorie a plecat. Sa-i dea Dumnezeu odihna vesnica", a declarat actorul Mircea Albulescu.

Valentin Nicolau va fi inmormantat vineri, in Bucuresti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de editura Nemira. Detaliile privind slujba si inmormantarea nu au fost inca stabilite, urmand sa fie facute publice in urmatoarea perioada, dupa cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii editurii Nemira.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune, Valentin Nicolau a fost de formatie geofizician. Valentin Nicolau a condus Televiziunea Romana, din functia de presedinte-director general, in perioada 2002 - 2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru in fostul Consiliu de Administratie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. In 2013, Valentin Nicolau s-a numarat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a sefiei TVR.

Citeste si:
România își alege reprezentantul la Eurovision 2023, sâmbătă seară
România își alege...

In 1999 si 2000, talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial prin cele doua nominalizari succesive la premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru cea mai buna piesa a anului si apoi prin castigarea, in anul 2000, a marelui premiu "Camil Petrescu" pentru dramaturgie al Ministerului Culturii, pentru "Ca zapada si cei doi", pusa ulterior in scena la Teatrul Nottara din Bucuresti sub titlul "Uzina de placeri S.A.".

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Daca as fi un inger", "Ultimul imparat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina ingerilor" si, printre cele mai recente, "Povesti din al noualea cer" si "Pastreaza copia si nu uita originalul". De asemenea, piesa "Taina ingerilor" a aparut in traducere in limba franceza in Belgia, sub titlul "Le mystère des anges", la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse si publicate in antologii colective.

Citeste si:
Marile personalitati din Romania care ne-au parasit in 2016
Marile personalitati din...

La editia de anul trecut a Targului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau si-a lansat volumul "Basmania, Raspantia gandurilor" (cartea 1), cu ilustratii de Tudor Popa. Potrivit editurii Nemira, romanul "Basmania. Raspantia gandurilor" este "un indemn adresat noua, tuturor, de a nu inceta sa visam si sa credem ca povestile inca ne mai pot salva".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.