Clarinetistul Buddy DeFranco, o legenda a jazz-ului, care a cantat alaturi de artisti celebri precum Frank Sinatra, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald si Billie Holiday, a murit la varsta de 91 de ani, informeaza contactmusic.com.

Potrivit familiei sale, celebrul muzician american, care a contribuit la introducerea clarinetului in doua subcurente principale ale jazz-ului, swing si bebop, a murit miercuri seara, intr-un spital din Ciudad de Panama. Spre sfarsitul vietii, Buddy DeFranco si sotia sa, Joyce, s-au stabilit in acest oras. In ultimii ani, artistul a avut mai multe probleme de sanatate.

Buddy DeFranco si-a inceput cariera la sfarsitul anilor 1930, pe cand era inca adolescent, dupa ce a castigat concursul national Tommy Dorsey Swing. Acea victorie i-a oferit sansa de a urca pe scena si de a inregistra o serie de discuri alaturi de nume mari din epoca, precum Frank Sinatra, Billie Holiday, Ella Fitzgerald si Nat King Cole. In anii 1940, el a facut parte din trupe de swing conduse de muzicieni celebri, precum Gene Krupa si Tommy Dorsey, scrie MEDIAFAX.

In anii '50, intelegand faptul ca interesul publicului pentru swing si trupele mari de jazz era in scadere, Buddy DeFranco a contribuit la impunerea unui nou subcurent muzical, bebop, si s-a alaturat formatiei Count Basie Septet. Dupa aceea, a inceput sa cante in mod regulat alaturi de muzicieni de calibru ai acestui subgen muzical, precum Charlie Parker si Dizzy Gillespie, bucurandu-se de noile oportunitati de improvizatie oferite de curentul bebop. A ramas totusi atasat si de muzica swing, prezentand un show propriu de televiziune, "The Buddy DeFranco Jazz Forum", si coordonand trupa de jazz Glenn Miller Orchestra pana in anii 1970.

Pe parcursul carierei sale indelungate si prestigioase, Buddy DeFranco a participat la inregistrarea a aproape 200 de albume de jazz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.