Emir Kusturica, premiat de doua ori cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, intentioneaza sa realizeze un film in peninsula Crimeea, dar nu s-a decis daca asupra subiectului.

Cineastul Emir Kusturica, in varsta de 60 de ani, a vorbit despre planurile sale la Moscova, in timpul ceremoniei de deschidere a Scolii Nationale de Film. Potrivit presei ruse, regizorul nu s-a decis inca daca filmul se va concentra asupra Razboiului Crimeei din anii 1850, pe care Rusia l-a pierdut in fata unei aliante a Frantei, Marii Britanii si a Imperiului Otoman, sau asupra evenimentelor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Kusturica s-a pronuntat de repetate ori ca un sustinator al pozitiei Kremlinului in urma evenimentelor din martie de la Kiev, cand revolutia Maidan din Ucraina a dus la demiterea fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici si la anexarea Crimeei de catre Rusia.

"Rusia trebuie sa protejeze etnicii rusi care traiesc in Ucraina si sa salveze tara de la catastrofa", a declarat Kusturica in martie, comparand evenimentele care au loc in Ucraina cu ceea s-a intamplat in fosta Iugoslavie la inceputul anilor 1990.

Kusturica a anuntat, in urma cu cateva luni, un alt proiect cinematografic, al carui regizor va fi, o adaptare dupa romanul "Se non ora, quando?", din 1982, al scriitorului italian Primo Levi. Filmul va fi turnat in 2015, in Italia si Belarus, ca o coproductie a companiei franceze Cinema Soleil si a companiei de stat pentru cinematografie Belarusfilm. Emir Kusturica viziteaza des Rusia si sustine, in prezent, un turneu muzical in aceasta tara, alaturi de The No Smoking Orchestra.

Emir Kusturica a primit la Festivalul de Film de la Cannes prestigiosul Palme d'Or pentru peliculele "Tata in calatorie de serviciu" (1985) si "Underground" (1995), dar si premiul pentru regie pentru "Vremea tiganilor" (1988). Filmul sau de debut, "Do You Remember Dolly Bell?", a castigat primul sau mare premiu, Leul de Argint, la Venetia. De asemenea, Kusturica are in palmares un debut american rasunator, "Arizona Dream" (1993), iar in 1998, el a castigat Leul de Argint la Festivalul de Film de la Venetia, cu "Pisica alba, pisica neagra/ Black Cat, White Cat", o scandaloasa comedie despre tigani. Cel mai recent film al sau, "Maradona by Kusturica", este un lungmetraj documentar, rod al mai multor intalniri pe care cineastul le-a avut cu "Dumnezeul fotbalului" Diego Maradona.

Citeste si:
Care este artistul despre care Delia ar face un documentar!...
Care este artistul despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.