Alina Cojocaru va dansa in premiera baletului "La fille mal gardée", pregatit si pus in scena de Malin Thoors si Johan Kobborg, care va avea loc pe 13 decembrie, la Opera Nationala Bucuresti, celebra prim-solista de renume international intorcandu-se pe scena institutiei romanesti dupa un an.

Alina Cojocaru a dansat, in urma cu un an, pe 7 decembrie 2013, in premiera baletului "La Sylphide" de la Opera Nationala Bucuresti (ONB), spectacol pus in scena de coregraful Johan Kobborg pentru prima data in Romania.

La un an de la acest eveniment, celebra prim-solista de renume international se intoarce pe scena ONB, pentru a dansa in spectacolul "La fille mal gardée", balet in doua acte si trei scene de Ferdinand Hérold si John Lanchbery, o productie a carei coregrafie poarta semnatura lui Sir Frederick Ashton. Scenografia ii apartine lui Osbert Lancaster, spectacolul fiind pus in scena si pregatit de Malin Thoors si Johan Kobborg.

Premiera mondiala a spectacolului a avut loc pe 28 ianuarie 1960, la Royal Opera House - Covent Garden din Londra. La Opera Nationala Bucuresti premiera va avea loc pe 13 decembrie, urmand noi reprezentatii pe 14, 19 si 21 decembrie si pe 4, 11, 14 si 30 ianuarie 2015, se arata site-ul institutiei teatrale.

Din distributia baletului fac parte Alina Cojocaru (Lise), Robert Enache (Colas) si Johan Kobborg (Vaduva Simone).

Alina Cojocaru, nascuta la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Laussane. A dansat in Compania de Balet din Kiev (debutand in "Don Quijote", "Frumoasa din padurea adormita", "Spargatorul de nuci", "Coppelia"). A revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim-balerina. Dupa succesul repurtat in "Giselle", ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette-Odile din "Lacul lebedelor", "Romeo si Julieta" (coregrafia Kenneth McMillan), "Don Quijote" (in viziunea lui Rudolf Nureev), "Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), "Baiadera" (realizata de Natalia Makarova) etc. In repertoriul sau s-au adaugat, in ultima vreme, noi titluri, precum "Mayerling", "Gong", "Sylfida", "Manon" (in coregrafia lui McMillan), scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Titluri de operă și balet la început de februarie pe scena Operei...
Titluri de operă și balet la...

In 2002, Alina Cojocaru a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale Bucuresti, rolul titular din "Giselle", revenind apoi, in anul urmator, pentru a dansa, alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet din Festivalul si Concursul International "George Enescu". Ea a primit si distinctia Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnata, in 2004, cea mai buna balerina la festivalul Monaco Dance Forum, la gala premiilor Nijinsky, distinctie acordata o data la doi ani.

In 2009, evolutia balerinei Alina Cojocaru in spectacolul "Giselle" din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece in topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Totodata, Alina Cojocaru s-a numarat printre cele patru laureate ale premiului "Balerina deceniului", decernat in 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internationale de balet - "Stars of the 21st Century" - care a fost organizata la Moscova. In afara de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania si Svetlana Lunkina si Diana Vishneva din Rusia.

Citeste si:
Un incendiu a izbucnit la Opera Națională București
Un incendiu a izbucnit la...

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra si este invitat al celor mai importante companii din lume. In ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat in paralel si in calitate de coregraf, lucrarile sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balsoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelanda etc. In anul 2009, spectacolul sau "La Sylphide" de la Teatrul Balsoi a primit premiul "Masca de Aur" la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului. Coregraful Johan Kobborg conduce, din ianuarie, Baletul National Roman, un compartiment al Operei Nationale Bucuresti (ONB).

Alina Cojocaru si Johan Kobborg au o relatie de mai multi ani si s-au logodit in 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.