Un tablou pictat de Vincent Van Gogh in ultima parte a vietii sale a fost vandut la New York pentru 61,8 milioane de dolari, intr-o licitatie organizata de casa Sotheby's, depasind valoarea estimata de 50 de milioane de dolari, potrivit bbc.com.

Lucrarea "Vaza cu margarete si maci", o natura moarta realizata de Vincent Van Gogh cu cateva luni inainte de decesul sau, in 1890, unul dintre putinele tablouri pe care pictorul le-a vandut in timpul vietii, a fost adjudecata la New York pentru 61,8 milioane de dolari. Tabloul fusese estimat la circa 50 de milioane de dolari, inaintea licitatiei organizate de Sotheby's. Cumparatorul este un colectionar din Asia, a carui identitate nu a fost data publicitatii.

Tabloul a fost pictat de Van Gogh pe cand locuia in casa din Franta a medicului sau, dr. Gachet, cu cateva luni inainte de a muri. Un portret al doctorului Gachet, a carui vaza cu flori a fost imortalizata in tabloul vandut la New York, a fost scos la licitatie in 1990. Cel mai mare pret obtinut vreodata pentru o pictura de Van Gogh este de 82,5 milioane de dolari, scrie MEDIAFAX.

La aceeasi licitatie a mai fost vanduta o sculptura din 1951 a elvetianului Alberto Giacometti, pentru putin peste 100 de milioane de dolari. Pretul obtinut s-a situat totusi sub recordul de 104,3 milioane de dolari stabilit de o opera a artistului elvetian.

Sculptura lui Giacometti este considerata un triumf al artei moderne si a fost pastrata in aceeasi colectie privata timp de mai bine de 40 de ani. Totodata, o sculptura realizata de Amedeo Modigliani a stabilit un un nou record pentru o lucrare a acestui artist. "Tete", un cap alungit creat in 1911-1912, dintr-o bucata de calcar recuperat de pe un santier parizian, a fost vandut pentru putin peste 70 de milioane de dolari.

Licitatiile de toamna ale casei Sotheby's vor continua si miercuri seara la New York.

O lucrare a artistului britanic Francis Bacon - un triptic intitulat "Trei studii ale lui Lucien Freud" - detine recordul pentru cea mai scumpa opera de arta vanduta pana in prezent la licitatie, dupa ce a fost adjudecata, in 2013, pentru 142,4 milioane de dolari.

Citeste si:
VIDEO Un porc a pictat un tablou ce a fost vândut cu 20.000 de lire...
VIDEO Un porc a pictat un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.