Cantareata de fado Ana Moura va sustine un concert, pe 28 decembrie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucuresti, unde romanii vor putea asculta atat piesele de pe cel mai recent album al sau, "Desfado", cu care a facut inconjurul lumii, dar si muzica traditionala de Craciun din Portugalia.

Cantareata portugheza Ana Moura a concertat pentru prima data in Romania in octombrie 2013, la Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca.

"Unul dintre cele mai mari privilegii ale carierei mele este acela de a calatori in intreaga lume si de a ma bucura de ceea ce are mai bun de oferit fiecare popor. Am trait momente extraordinare in multe locuri, insa nu pot uita turneul pe care l-am sustinut in Romania anul trecut. Am avut trei concerte in sali de spectacole deosebite, alaturi de un public remarcabil. Asadar, intoarcerea mea la Bucuresti este o onoare si o mare bucurie pentru mine, cu atat mai mult cu cat concertul pe care il voi sustine la finalul lunii decembrie va fi unul dedicat Craciunului, o sarbatoare cu o incarcatura emotionala puternica. Va astept cu drag!", a declarat Ana Moura, potrivit unui comunicat, scrie MEDIAFAX.

Ana Moura, cea mai iubita cantareata de fado a Portugaliei, este cea mai tanara artista a genului care a fost nominalizata vreodata la premiul olandez muzical Edison, iar pasiunea intensa a acesteia pentru acest fado a propulsat-o direct in topuri. Pe parcursul carierei sale, artista a fost premiata cu doua distinctii Amalia Rodriguez, in anul 2008, la categoria "cea mai buna interpreta", iar in acest an pentru "Desfado" - cel mai bun album.

Printre piesele cele mai cunoscute ale artistei se numara "Até ao Verão", "O Fado da Procura" si "Leva-me aos Fados".

Nascuta in orasul Santarem din Portugalia, in anul 1979, Ana a crescut intr-o familie de cantareti care a incurajat-o sa urmeze o cariera muzicala. La 6 ani a cantat primul ei cantec fado, "Cavalo Ruco", insa acest gen de muzica a fost lasat deoparte in adolescenta, cand artista a devenit interesata de alte stiluri mult mai apropiate de preferintele prietenilor din liceu. La varsta de 14 ani, Ana s-a mutat la Carcavelos si s-a inscris la Academia dos Amadores de Musica pentru a-si termina liceul. Aici ea si-a format prima trupa, impreuna cu cativa colegi de la scoala si, desi cantau alte genuri, vocea artistei avea un ton natural de fado, reusind sa introduca in repertoriul lor si cate o piesa de acest gen.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Experienta sa cu cover band-ul Sexto Sentido a dus la realizarea unui album pop/ rock cu muzicianul Luis Oliveira, insa acesta nu a fost niciodata terminat. Apoi destinul a intervenit si Ana Moura a fost descoperita de un chitarist, Antonio Parreira, care a fost impresionat de ea si a prezentat-o mai multor case de fado. Printre acestea se numara si Senhor Vinho, al carei coproprietar era Maria da Fe, cea care a lansat cariera Anei Moura in acest gen muzical.

Producatorul muzical specializat in fado Jorge Fernando a contribuit la realizarea primelor doua albume ale Anei, "Guarda-me a vida na Mao" (2003) si "Aconteceu" (2004). Reactia publicului si a criticilor fata de albumul "Guarda-me a Vida na Mao" a fost unanim entuziasta, iar Ana Moura a devenit imediat una dintre cele mai cautate artiste, atat in Portugalia, cat si in strainatate, unde cea mai importanta prestatie a fost cea de la prestigioasa sala de concerte Carnegie Hall din New York, in 2005.

Citeste si:
10 lucruri pe care nu le știai despre Profesor Brian Cox. Numărul 9...
10 lucruri pe care nu le...

Vocea inconfundabila a cantaretei a fost remarcata si de artisti de talie internationala. Cei de la The Rolling Stones erau in cautarea unei voci de fado pentru un proiect special, iar cand au ascultat-o pe Ana Moura a fost "dragoste la prima auditie". Artista a colaborat cu ei la melodiile "Brown Sugar" si "No Expectation". De asemenea, in luna august a acestui an, a fost invitata de Buena Vista Social Club sa li se alature in cadrul ultimului lor turneu, pentru concertele din Portugalia.

Succesul cantaretei a venit odata cu lansarea albumului "Para Alem da Saudade" (2005), care a stat 70 de saptamani in topuri si a castigat premiul "Amalia Rodrigues". Cu cel de al patrulea album, "Leva-me aos Fados" (2009), artista l-a cucerit si pe Prince. Dupa un zbor special la Paris pentru a asista la unul dintre concertele Anei, Prince a invitat-o sa cante alaturi de el la festivalul Super Bock Super Rock. Impreuna au interpretat o versiune portugheza a cantecului "Walk in Sand" si traditionalul fado "Vou Dar de Beber a Dor".

Citeste si:
Weekend in Bucuresti. 8-9 iulie 2017
Weekend in Bucuresti. 8-9...

Fado este cea mai celebra muzica a Portugaliei, care exprima o serie de emotii - singuratate, melancolie, dor. "Fado" (din latina "fatum") este tradus in mod obisnuit ca "destin" sau "soarta".

Biletele pentru concertul pe care Ana Moura il va sustine in Capitala pot fi achizitionate online, de pe www.eventim.ro, si din reteaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librariile Humanitas, librariile Carturesti). Pretul biletelor este cuprins intre 80 de lei si 300 lei. Evenimentul este organizat de agentia Showtime Events.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.