Premiul Lumière, o distinctie care recompenseaza un cineast cu o contributie remarcabila in lumea filmului a fost acordat cineastului spaniol Pedro Almodovar.

Distinctia i-a fost acordata in cadrul editiei a sasea a Lumiere Grand Film Festival din Lyon (13 -19 octombrie).

"Cred ca intotdeauna am cautat in filmele mele culorile saturate ale cinema-ului copilariei mele. La moartea mamei mele, am inceput sa ma gandesc ca ea a fost la baza acestui demers. A fost razbunarea sa si sper ca am fost la inaltimea asteptarilor ei. Sunt 35 de ani de cand incerc sa fac asta, din toata inima", a declarat, foarte emotionat, regizorul spaniol Pedro Almodovar. Cineastul, in varsta de 65 de ani, a primit apoi distinctia din mainile actritei franceze Juliette Binoche, care i-a adus inainte de premiere un omagiu spaniolului, incheind o ceremonie festiva in prezenta a numeroase personalitati din lumea cinematografiei.

"Pedro Almodovar a abordat subiecte care nu mai sunt acum doar apanajul cinematografiei spaniole: exuberanta, dar si rolul femeilor si al persoanelor marginalizate", a declarat, pentru AFP, Thierry Frémaux, directorul Festivalului Lumière.

Incredibil povestitor al unor istorii in care apar o multime de personaje colorate, Pedro Almodovar le urmeaza lui Clint Eastwood, Milos Forman, Ken Loach, Gérard Depardieu si Quentin Tarantino, care au in palmares acest premiu creat in 2009, la lansarea evenimentului cinematografic. "Sunt un realizator autentic, in sensul ca fac ceea ce sunt capabil sa fac, cum stiu eu", a declarat Almodovar in cadrul unui masterclass sustinut vineri dupa-amiaza, in cadrul festivalului. "Am stiut dintotdeauna, din frageda pruncie, ca vocatia mea a fost sa spun povesti si sa o fac cu ajutorul imaginilor", a spus artistul spaniol, care este si pictor, scriitor si cantaret.

"Las in urma toate aceste frustrari, dar ele mi-au influentat cariera de realizator de cinema", a precizat Almodovar.

Despre procesul sau de creatie, regizorul spaniol spune ca este asemanator unei calatorii la finele careia orice se poate intampla, "chiar si moartea", si care incepe mereu cu un vis. "Visul dispare cand incepe filmarea. Apare atunci o noua fiinta care ma ghideaza catre povestea pe care trebuie sa o spun. Aceasta surpriza este pasionanta", a explicat Almodovar.

Citeste si:
Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor, după ce l-a...
Will Smith a demisionat de la...

Intrebat despre finalul carierei sale, Pedro Almodovar a recunoscut ca momentul cel mai dificil pentru un cineast este sa se retraga. "Ii respect foarte mult pe cei care continua pana la capat, chiar daca nu mai produc nimic important. Dar mai sunt si exceptii, iar eu la astea visez", a spus cineastul spaniol.

Pedro Almodovar este cunoscut pentru comediile si dramele sale care au ca tema centrala viata si relatiile de familie si a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain in 1999, cu "Totul despre mama mea/ Todo Sobre Mi Madre", dar si Oscarul pentru cel mai bun scenariu, in 2002, cu "Vorbeste cu ea/ Hable Con Ella". Cu peste 20 de lungmetraje la activ, Pedro Almodovar a construit cea mai admirata filmografie din cinematografia spaniola dupa Luis Bunuel si a lansat o intreaga generatie de actori iberici - Antonio Banderas, Carmen Maura, Victoria Abril si Penelope Cruz.

Citeste si:
Cine va primi premiul Lumiere pe 2015
Cine va primi premiul Lumiere...

Printre celelalte pelicule notabile ale sale se numara filme precum "Tocuri inalte" (1991), "Sange fierbinte" (1997), "Proasta crestere" (2004), "Imbratisari frante" (2009), "Pielea in care traiesc" (2011). Cel mai recent film regizat de Pedro Almodovar se intituleaza "Amantii pasageri" si a fost lansat in 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.