Regizorul unor filme precum "Regina/ The Queen" si "Philomena", Stephen Frears, va fi recompensat cu BFI Fellowship, cea mai prestigioasa distinctie oferita de Institutul de film britanic.

Cineastul britanic va primi aceasta distinctie, care ii va fi inmanata pentru intreaga cariera, pe 18 octombrie, la cea de-a 58-a editie a Festivalului de Film de la Londra. BFI Fellowship este cea mai prestigioasa distinctie oferita de Institutul de film britanic (BFI), o institutie care militeaza pentru conservarea operelor cinematografice de valoare.

In 2013, acest trofeu prestigios a fost decernat legendarului actor britanic Christopher Lee. Stephen Frears a devenit cunoscut in calitate de regizor de seriale de televiziune si a lucrat aproape exclusiv pentru micul ecran in primii 15 ani ai carierei sale, colaborand cu scenaristi de renume, precum David Hare, Alan Bennett, Tom Stoppard si Stephen Poliakoff.

La jumatatea anilor 1980 s-a orientat spre cinematografie, lansand filmul "Misiunea/ The Hit", cu John Hurt, Tim Roth si Terence Stamp in rolurile principale. In anul urmator a regizat "Frumoasa mea spalatorie/ My Beautiful Laundrette" pentru Channel 4, un lungmetraj TV care l-a ajutat sa faca tranzitia spre cinematografie si a influentat decisiv cursul carierei sale.

Dupa doua filme lansate in 1987, "Sammy And Rosie Get Laid" si "Ciuliti-va urechile!/ Prick Up Your Ears", a inceput sa lucreze la Hollywood, remarcandu-se cu pelicule precum "Legaturi periculoase/ Dangerous Liaisons" (1988) si "Escrocii/ The Grifters" (1990), pentru care a fost nominalizat la Oscar.

Revenind in Marea Britanie, a regizat "The Snapper" (1993) si "The Van" (1996), doua filme irlandeze bazate pe textele lui Roddy Doyle si, dupa un al doilea calup de filme americane - "Dragoste de cowboy/ The Hi-Lo Country" (1998), "Accidental Hero" si High Fidelity" (2000) -, s-a stabilit din nou in Marea Britanie. Stephen Frears a regizat apoi doua filme complet diferite: "Viata in Londra/ Dirty Pretty Things" (2002), o expunere realista a vietii de imigrant in Londra, si "Generoasa Doamna Henderson/ Mrs. Henderson Presents" (2005), o comedie cu accente dramatice si nostalgice.

Citeste si:
Festivalul Cannes 2022: TOP 10 filme care merită urmărite la ediția...
Festivalul de Film de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.