Magda Olivero, faimoasa cantareata de opera, a murit la 104 de ani, dupa o cariera impresionanta care a durat peste 70 de ani.

Artista era internata in spital dupa ce suferise un atac vascular cerebral in august, potrivit agentiei de presa italiene Ansa, citata de MEDIAFAX.

Magda Olivero a debutat pe scena in anii 1930, dar s-a retras din muzica dupa ce s-a casatorit, in 1941. A fost convinsa sa revina in lumea operei zece ani mai tarziu, bucurandu-se de un succes urias in Europa si Statele Unite ale Americii. Olivero a sustinut concerte in public chiar si la varsta de 99 de ani. Opera La Scala din Milano, unde Olivero a cantat la inceputul carierei sale, a rugat publicul sa pastreze un moment de reculegere inaintea concertului de luni seara.

Opera din Milano a descris vocea sopranei drept charismatica, jocul sau, ca formidabil, iar inteligenta, "iute si acida pana la final". Ziarul italian La Repubblica i-a descris vocea ca inca "grandioasa", dupa un concert sustinut in 2010 la Palazzo Cusani din Milano.

The New York Times a descris-o pe diva italiana ca fiind o "soprana care, pentru decenii intregi, a transpus publicul din jurul lumii intr-o frenezie de adulatie care era dramatica si grandioasa, chiar si dupa standardele lumii operei, in ciuda faptului ca, asa cum ea insasi a recunoscut, nu avea o voce foarte draguta". Ani la rand, copii piratate ale inregistrarilor cu vocea sa "au circulat din mana in mana printre legiunile de fani" ai divei, mai scrie publicatia americana.

Rolurile pe care Magda Olivero si-a pus amprenta au fost "Tosca", din opera lui Giacomo Puccini, "Fedora", din opera omonima de Umberto Giordano, si "Medea" lui Luigi Cherubini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.