La cea de-a 71-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia pelicula "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence", regizata de suedezul Roy Anderson, a castigat Leul de Aur.

Gala de premiere a editiei din acest an a Festivalului International de Film de la Venetia (27 august - 6 septembrie) s-a desfasurat sambata seara. In discursul de acceptare a trofeului Leul de Aur, regizorul Roy Anderson a spus ca filmele ar trebui sa fie "umaniste" si ca va incerca in continuare sa realizeze pelicule extraordinare. Lungmetrajul sau "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence", ultima parte a unei trilogii, este o coproductie Suedia-Germania-Norvegia-Franta, fiind format dintr-o serie de viniete (filme scurte) suprarealiste, potrivit Reuters.

Filmul "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence" a fost apreciat de juriul editiei din acest an a festivalului pentru cadrele complexe si reflectiile tacute despre ce inseamna sa fii o fiinta umana.

Juriul editiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de compozitorul de muzica de film Alexandre Desplat, care a fost secondat de Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman si Carlo Verdone. Anul trecut, Leul de Aur a fost castigat pentru prima data in istoria Festivalului de la Venetia de un documentar, respectiv "Sacro GRA", al italianului Gianfranco Rosi, care prezinta viata oamenilor care traiesc la periferia Romei, langa soseaua de centura.

Pe de alta parte, in cadrul galei de premiere a editiei din acest an a Festivalului de la Venetia, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost decernat rusului Andrei Konchalovski pentru filmul "The Postman's White Nights", o poveste filmata in stil documentarist, plasata intr-un mic oras de pe malul unui lac din Rusia. Pelicula a fost foarte apreciata pentru imaginea deosebita si povestea puternica.

Marele premiu al juriului a fost decernat lui Joshua Oppenheimer pentru "The Look of Silence". Regizorul nu a fost prezent la gala de premiere, dar a transmis un mesaj video din Chicago, unde era blocat in aeroport din cauza unei furtuni. Cineastul a multumit juriului festivalului pentru recunoasterea filmului sau drept un mesaj de reconciliere.

Americanul Adam Driver, celebru pentru rolul din serialul de televiziune "Fetele/ Girls", a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatalui care trebuie sa isi apere copilul de mama mult prea protectoare din filmul "Hungry Hearts", de Saverio Costanzo (Italia). Interpreta rolului principal feminin din acelasi film, Alba Rohrwacher, a castigat premiul pentru cea mai buna actrita.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului "Tales", al regizoarei iraniene Rakhshan Banietemad. Aceasta a scris si scenariul peliculei, alaturi de Farid Mostafavi. Premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tanar actor/ tinere actrite, i-a revenit lui Romain Paul, pentru rolul interpretat in filmul "Le Dernier Coup de Marteau", de Alix Delaporte (Franta). Premiul special al juriului a fost primit de filmul "Sivas", de Kaan Müjdeci, o coproductie Turcia-Germania.

Pelicula "Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance", regizata de Alejandro Gonzales Inarritu, care are in distributie o serie de actori celebri, precum Michael Keaton, Naomi Watts, Edward Norton si Emma Stone, si care a si deschis editia din acest an a Festivalului de la Venetia, a fost favorita publicului, dar nu a primit niciun premiu.

Citeste si:
Doliu în lumea filmului internațional. Ryan O'Neal s-a stins din viață
Doliu în lumea filmului...

Pe de alta parte, premiul Orizzonti pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei "Court", de Chaitanya Tamhane (India). In sectiunea Orizzonti a editiei din acest an a Festivalului de la Venetia, care promoveaza cele mai inovatoare si avangardiste productii din industria cinematografica, a fost selectat si scurtmetrajul "Arta", de Adrian Sitaru, care nu a obtinut insa niciun premiu.

Pelicula "Court", de Chaitanya Tamhane, a obtinut si trofeul Lion of the Future, denumit si premiul "Luigi de Laurentiis" pentru film de debut. Juriul editiei din acest an a sectiunii Lion of the Future - "Luigi de Laurentiis" a fost prezidat de Alice Rohrwacher, avandu-l in componenta sa si pe scenaristul roman Razvan Radulescu, alaturi de Lisandro Alonso, Ron Mann si Vivian Qu.

Citeste si:
Când apare filmul Gladiator 2?
Când apare filmul Gladiator 2?

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.