In interiorul unui imens mormant antic din Grecia a fost gasit un mozaic gigant foarte bine conservat.

"Dupa ce am indepartat zidul care sigila intrarea in mormant, am descoperit o podea acoperita cu mozaic, alcatuit din forme patrate si dreptunghiulare, inconjurate de romburi negre si albe", se afirma in comunicatul de presa dat publicitatii de autoritatile elene, citate de MEDIAFAX.

Potrivit ministerului citat, "lucrarile vor continua pentru a curata interiorul mormantului si pentru a ranforsa structura de sprijin de la intrare".
Anuntul prin care arheologii au dezvaluit ca au descoperit acest mormant urias, ce are o lungime de 497 de metri si dateaza din epoca lui Alexandru cel Mare, fiind construit intre anii 330 i.e.n. si 300 i.e.n., a generat numeroase speculatii despre continutul acestui tumul impresionant, aflat la o distanta de 600 de kilometri de Atena. "Ne aflam in fata unei descoperiri foarte importante din provincia Macedonia, o regiune care continua sa ne surprinda prin comorile ei unice", a declarat, pe 12 august, premierul grec Antonis Samaras, care a vizitat situl arheologic.

Lucrarile au inceput acum doi ani

Incepute in urma cu doi ani, lucrarile de la acest sit, cunoscut mai ales pentru "Leul din Amfipolis", o statuie din marmura cu inaltimea de 5,2 metri, au fost intrerupte in iarna, dar au fost reluate in iunie. Leul de pe varful sitului si cei doi sfincsi de la intrarea atesta caracterul "spectaculos" al monumentului, afirma Katerina Peristeri, coordonatoarea sapaturilor arheologice. Arheologii considera ca mormantul ar putea sa aiba o inaltime de trei metri si sa apartina unei personalitati eminente din anticul regat macedonean.

Mormantul uneia din sotiile lui Alexandru cel Mare

O serie de ipoteze evoca mormantul Roxanei, sotia persana a lui Alexandru, altele spun ca ar fi mormantul mamei regelui macedonean sau al unuia dintre generalii care l-au insotit in lupte. Profesorul grec de arheologie Michalis Tiverios considera ca este foarte posibil ca mormantul sa apartina lui Nearchos, unul dintre amiralii lui Alexandru cel Mare. Sansele ca mormantul din Amfipolis sa fie cel al lui Alexandru cel Mare sunt insa aproape nule, intrucat dupa moartea acestuia, la varsta de 32 de ani, in Babilon, sicriul regelui ar fi fost inhumat in Alexandria, in Egipt. Totusi, niciuna dintre misiunile arheologice de pana acum nu au confirmat acest scenariu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.