Soprana americana de origine italiana Licia Albanese a murit, la New York, la varsta de 105 ani, potrivit unui anunt facut de fiul cantaretei, transmite Reuters.

Albanese a murit in apartamentul sau din New York, inconjurata de familie, potrivit anuntului facut Joseph Gimma Jr. "Mama a avut o viata minunata si o cariera extraordinara", a spus fiul artistei.

Nascuta pe 22 iulie 1909, Licia Albanese s-a facut remarcata ca artista de opera in Italia, in anii 1930, inainte de a se muta in Statele Unite ale Americii. A fost una dintre cantaretele vedeta ale Metropolitan Opera din New York, intre anii 1940-1966, scrie MEDIAFAX.

Albanese a interpretat o varietate de roluri de opera, dar numele sau ramane legat de operele compozitorilor italieni Giacomo Puccini si Giuseppe Verdi. Tehnica sa vocala si interpretarea foarte emotionanta au facut ca roluri precum cel al gheisei Cio-Cio-San din opera "Madama Butterfly", de Puccini, sau cel al curtezanei Violetta din "La Traviata", de Verdi, sa ii aduca faima si recunoasterea la nivel mondial.

Albanese a cantat alaturi de mari tenori ai vremii, precum Franco Corelli, Beniamino Gigli, Tito Schipa, Jussi Bjorling si Giacinto Prandelli. A fost una dintre sopranele favorite ale celebrului dirijor Arturo Toscanini.

Albanese a fost recunoscuta drept o buna actrita, pe langa talentul si tehnica vocala unica. Intr-un interviu acordat publicatiei New York Times in 1989, soprana rememora momente amuzante din cariera, inclusiv unul legat de starul italian Ezio Pinza. "Imi amintesc de o difuzare a «Bohemei» cand, in scena finala, cand muream, am simtit un miros ingrozitor. Am continuat sa cant, dar cand si cand le sopteam tuturor «Dumnezeule, ce miroase asa?». In cele din urma, cand s-a terminat spectacolul, Pinza a scos un hering de sub perna mea. Oamenii veneau la final in culise si ne spuneau «Cat de frumos a fost. Ati plans cu totii pe scena incat ne-ati facut si pe noi sa plangem» si de fapt noi rasesem atat de tare ca ne dadusera lacrimile", a povestit Albanese pentru publicatia din New York.

Citeste si:
A murit mama lui Cătălin Bordea: „Am avut un an greu”
A murit mama lui Cătălin...

Cantareata, care a devenit cetatean american dupa emigrarea din Italia, a cantat timp de douazeci de ani alaturi de Opera din San Francisco si a inregistrat multe albume. In 1995, a fost recompensata de fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii Bill Clinton cu National Medal of Honor for the Arts.

In 1974, acesta a pus bazele Fundatiei Licia Albanese-Puccini, cu scopul de a indruma tinerii artisti de opera.
Licia Albanese va fi inmormantata joi, in cadrul unei ceremonii private.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.