Delta Dunarii a fost "adusa", miercuri seara, de Festivalul de Film Independent Anonimul pe malul raului Dambovita din Capitala, cu filmul "Omnibusul Anonimul 10", regizat de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguta si Emanuel Parvu, la proiectia caruia au participat cateva sute de bucuresteni.

Astfel, miercuri, in jurul orei 19.00, spectatorii s-au adunat pe malul Dambovitei pe paturi, dar si in cateva barcute, pentru a vedea colectia de scurtmetraje propusa de organizatorii Festivalului International de Film Independent Anonimul, "Omnibusul Anonimul 10".

"In seara asta, cu Miruna Berescu (directoarea Festivalului Anonimul, n.r.), ne-am gandit sa va aducem Sfantul Gheorghe aici", a declarat Irina Margareta Nistor, selectioner al evenimentului cinematografic.

In ciuda caldurii, segmentul de rau dintre Biblioteca Nationala si Podul Unirea a devenit neincapatoare pentru bucurestenii care au venit sa vada cele trei scurtmetraje, regizate de Andi Vasluianu, Dorian Boguta si Emanuel Parvu. Prezent la proiectie, Ivan Patzaichin a precizat ca Dambovita "trebuie sa devina un punct de atractie mai prietenos".

"Daca imi spunea cineva ca filmul meu va fi proiectat pe Dambovita, i-as fi spus «lasa-te de baut»", a spus Dorian Boguta, cel care a regizat scurtmetrajul "Kazimir", partea a filmului "Omnibusul Anonimul 10".

De asemenea, Andi Vasluianu, cel care a regizat scurtmetrajul "Un Duet" le-a multumit celor care au venit la proiectia de pe malul Dambovitei, precizand "ca e o atmosfera frumoasa" si la Bucuresti, dar ca ii asteapta si la Sfantu Gheorghe. "Ar putea sa se numeasca Dambovita Gheorghe. (...) Eu sper sa puteti vedea, ca nu stiu cat se va vedea, dar de auzit veti auzi", a spus Vasluianu, citat de MEDIAFAX.

Evenimentul s-a desfasurat la Centrul de Ecoturism Rowmania, pe Dambovita, fiind organizat alaturi de Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Dâmbovița este o uriașă oportunitate pentru București”
Nicușor Dan: „Dâmbovița este...

Omnibusul produs in 2013, cu ocazia sarbatoririi a 10 ani de existenta a festivalului, a fost prezentat in programul "Actori in spatele camerei".

Actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguta si Emanuel Parvu au scris scenariile si au regizat povestile ale caror actiuni sunt legate de locul in care s-a desfasurat festivalul timp de 10 ani, Delta Dunarii. Filmarile celor trei scurtmetraje au fost realizate la Sfantu Gheorghe.

"Un Duet", filmul regizat de Andi Vasluianu, urmareste povestea unui scenarist si a unui actor care vorbesc despre proiectele lor profesionale, dar ajung sa-si impartaseasca sentimente intime si sa-si faca reprosuri. Cu "ajutorul" berii si al vinului isi regandesc si deruleaza inapoi discutia. Din distributia scurtmetrajului fac parte actorii Ionut Visan si Mihai Calota.

Citeste si:
Incendiu de proporții în Delta Dunării. Pompierii nu pot interveni
Incendiu de proporții în...

"Kazimir", de Dorian Boguta, locuieste intr-un sat lipovenesc retras din Delta Dunarii si este un diacon care poseda puteri tamaduitoare. Fortele binelui si raului isi fac simtita prezenta in preajma unor turisti care au venit intr-un moment total nepotrivit. Filmul ii are in distributie pe Ion Rusu, Elias Ferkin, Alexandru Papadopol, Iulia Verdes, Vitalie Todirascu, Ion Alici, Nicoleta Rusu si Ion Paliu.

"Retur", de Emanuel Parvu, spune povestea oamenilor din Delta Dunarii care sunt ghidati de credinte arhaice, insa nici macar pamantul nu mai este in armonie cu obiceiurile lor invechite. Dezgroparea mortilor dupa 10 ani pentru a le spala oasele se poate transforma intr-o adevarata aventura. Desi preotul le-a interzis satenilor sa mai sape mormintele din cimitir, membrii unei familii din Sfantu Gheorghe decid sa-l ignore.

Citeste si:
Romanca ucisa de coronavirus in Italia a fost adusa in secret in tara
Romanca ucisa de coronavirus...

Centrul de Ecoturism Rowmania, de pe Dambovita, este un proiect care isi propune sa atraga atentia asupra unui concept care nu este inca deplin inteles si aplicat: ecoturismul.

Cea de-a XI-a editie a Festivalului International de Film Independent Anonimul, organizat de Fundatia Anonimul, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), Institutului Cultural Roman (ICR) si Televiziunii Romane - coproducator, are loc in perioada 12 - 17 august, in Bucuresti, la arena Verde Stop si Cinema Studio.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.