Chitaristul si cantaretul de blues Johnny Winter, una dintre legendele de la Woodstock, a murit miercuri la varsta de 70 de ani in orasul elvetian Zurich.

"O legenda a blues-ului din Texas, Johnny Winter a murit la 70 de ani. El a decedat pe 16 iulie in camera lui de hotel din Zurich. Sotia sa, familia sa si membrii grupului sau sunt bulversati de pierderea unei persoane iubite si a unuia dintre cei mai mari chitaristi ai lumii", se afirma in acel comunicat, citat de MEDIAFAX.

Potrivit liberation.fr, informatia a fost confirmata si de Jenda Derringer, sotia muzicianului Rick Derringer, care a colaborat adeseori cu Johnny Winter. Circumstantele mortii artistului american, aflat in plin turneu european, nu au fost precizate, insa Jenda Derringer spune ca renumitul chitarist "nu avea o sanatate buna, era foarte fragil si foarte slabit".

Johnny Winter s-a nascut in orasul Beaumont din statul Texas, pe 23 februarie 1944, relateaza lemonde.fr. Era albinos, ca si fratele lui mai tanar, Edgar, amandoi fiind inzestrati cu talent muzical. Inca din adolescenta a cantat si a inregistrat pentru trupe de rock'n'roll din regiune, alaturi de Rick Derringer, viitorul lider al trupei McCoys. Primul album a aparut sub numele "Johnny Winter", la o casa de discuri din Austin, in 1968. In acelasi an a fost remarcat de chitaristul Mike Bloomfield si a obtinut un contract cu casa de discuri Columbia.

Primele sale albume l-au facut cunoscut in randul publicului si a fost invitat sa cante la numeroase festivaluri, inclusiv la celebrul festival Woodstock din 1969.

Dupa cateva probleme de sanatate, cauzate de dependenta de stupefiante, a revenit in 1973, cu albumul "Still Alive and Well".

In anii '70 era un veritabil star rock, alaturi de Eric Clapton si Jimi Hendrix, in panteonul rockerilor care cantau la chitara electrica. Texanul a devenit apoi un prozelit al blues-ului autentic, producand ultimele albume de studio ale unuia dintre cei mai mari reprezentanti ai genului, Muddy Waters, intitulate "Hard Again" (1977) - recompensat cu premiul Grammy - si "King Bee" (1981).

De atunci, Johnny Winter a inregistrat pentru casele de discuri Alligator si Point Blanck o serie de albume care au avut succes in mod constant si care i-au adus mai multe nominalizari la premiile Grammy.

Citeste si:
Două persoane din România au decedat din cauza gripei
Două persoane din România au...

In 2011, a lansat "Roots", primul sau album de studio dupa o pauza de sapte ani, in care Johnny Winter a adus un omagiu interpretilor de blues care l-au inspirat de-a lungul anilor.

Ultimul lui album, intitulat "Step Back", contine colaborari cu o serie de muzicieni celebri, precum Eric Clapton, Ben Harper, Dr. John si Joe Bonamassa, si va fi lansat pe 2 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.