LifeStar 4 Iulie 2014 16:24
Comunitatea evreiasca din Cehia protesteaza fata de decizia luata de organizatorii Festivalului International de Film de la Karlovy Vary de a-i acorda actorului si regizorului Mel Gibson un premiu onorific pentru contributia de exceptie la cinematografia mondiala, informeaza bloomberg.com.

In acest context, comunitatea evreiasca a precizat ca activitatea acestuia include si pareri antisemite.

In varsta de 58 de ani, actorul si regizorul Mel Gibson va primi premiul Globul de Cristal vineri, in timpul ceremoniei de deschidere a Festivalului de la Karlovy Vary, o statiune termala din apropiere de Praga.

Federatia comunitatilor evreiesti din Cehia a criticat decizia organizatorilor festivalului de a-i acorda acest premiu, afirmand, intr-o scrisoare deschisa, ca filmul regizat de Mel Gibson "Patimile lui Hristos", lansat in 2004, ii prezinta pe evrei ca fiind "rai si insetati de sange".

"Prin acordarea acestui premiu, Festivalul de la Karlovy Vary devine o alta platforma de calitate indoielnica, ce schimba treptat atmosfera tarii noastre, de la o societate traditionala relativ toleranta" la una "in care se ofera spatiu ostilitatii, xenofobiei si ideilor antisemite", au mai declarat reprezentantii federatiei in scrisoarea publicata pe site-ul lor.

Organizatorii Festivalului International de Film de la Karlovy Vary au confirmat primirea scrisorii si au declarat ca respecta opinia acestora.

"Premiul recunoaste abilitatile cinematografice si cariera lui Mel Gibson", a declarat purtatorul de cuvant al festivalului, Uljana Donatova. "Nu simtim ca este cazul sa comentam restul declaratiilor. Filmul «Patimile lui Hristos» nu va fi proiectat la festival", a completat aceasta.

Cea de-a 49-a editie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary are loc de vineri pana 12 iulie.

In anii 1990, Mel Gibson a fost unul dintre cei mai populari si mai bine platiti actori din lume. El a castigat doua premii Oscar, la categoriile "cel mai bun regizor" si "cel mai bun film", in 1995, cu pelicula "Inima neinfricata/ Braveheart". Celebrul regizor al filmelor "Patimile lui Hristos" si "Apocalypto" a revenit in ianuarie 2011 pe marile ecrane, dupa o pauza de opt ani, cu rolul din thrillerul "Scapat de sub control/ Edge of Darkness". Cel mai recent film al sau in calitate de actor este "Mad Max: Fury Road", de George Miller, ce va fi lansat in Romania pe 15 mai 2015.

Citeste si:
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în...
Sean Bean și Miranda...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.