LifeStar 2 Iulie 2014 18:27
William Shakespeare a fost subiectul unui studiu al cercetatorilor britanici, care au analizat limbajul folosit de scriitor in textele sale, pentru a stabili daca acesta este "responsabil" pentru insultele cu privire la simptomele bolilor de piele.

William Shakespeare a fost un maestru al insultelor, in special in ceea ce priveste felul in care aratau personajele pe care le-a conturat, informeaza dailymail.co.uk.

De la "alunite murdare si semne care deranjeaza privirea" pana la "galma de ciumati, buboi umflat in sangele-mi bolnav", dramaturgul avea un limbaj ascutit atunci cand se referea la imperfectiunile fizice.

Si in prezent, la sute de ani de cand a devenit celebru, traseul bine conturat de Shakespeare este blamat, pentru ca s-a creat un stigmat dureros pentru milioane de oameni care sufera de boli de piele.

William Shakespeare a fost subiectul unei noi cercetari, ale carei rezultate au fost prezentate in timpul conferintei anuale a Asociatiei dermatologilor britanici.

Astfel, cercetatori din Nottingham, Leicester si Derby au analizat limbajul lui Shakespeare si si-au dat seama ca acesta reflecta obsesia elisabetana pentru un ten perfect, fara pete. Oamenii de stiinta sunt de parere ca dramaturgul, fiind cel mai cunoscut scriitor englez din toate timpurile, ar putea alimenta stimatizarea din jurul bolilor de piele.

De exemplu, regele Lear o descrie pe fiica sa Goneril drept "buboi umflat in sangele-mi bolnav". De asemenea, in "Henric al IV-lea", partea I, un barbat cu nasul rosu este descris drept "cavalerul lampii care arde", care poarta "felinarul de la pupa".

Multe dintre bolile din acea perioada implicau leziuni si inflamatii ale pielii, asa ca imperfectiunile tenului erau vazute ca un semnal pentru maladiile contagioase, a spus Catriona Wootton, dermatolog la Queen's Medical Centre din Nottingham. Astfel, cercetatorii spun ca in opera lui Shakespeare pot fi intalnite mai multe exemple de acest tip si sustin ca succesul sau a dus la consolidarea stigmatizarilor din jurul bolilor de piele.

"Este interesant de observat ca o mare parte din stigmatizarile din epoca elisabetana privind deformarile provocate de bolile de piele persista si astazi", a declarat Nina Goad, de la Asociatia dermatologilor britanici.

Citeste si:
5 leziuni comune ale pielii - cum le identifici și ce semnificație au
5 leziuni comune ale pielii -...

De-a lungul ultimilor ani, dermatologii au incercat sa abordeze efectele pe care acest lucru il poate avea asupra pacientilor.

Cu toate acestea, in prezent, sunt multe exemple in filme si in literatura unde malformatii vizibile sunt folosite pentru a exprima josnicia si rautatea.

"Nimeni nu sugereaza sa il editam pe Shakespeare, dar poate ar trebui sa ne asiguram ca noile filme si carti nu consolideaza acest stereotip", au mai spus cercetatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.