Artista franco-americana Isabelle Collin Dufresne, fosta muza a artistului de avangarda Andy Warhol, a murit la 78 de ani.

Nascuta la Tronche, in apropiere de Grenoble, Isabelle Collin Dufresne a fost la inceput sursa de inspiratie a pictorului Salvador Dali, impartindu-si timpul intre New York si Spania. Pe Andy Warhol l-a intalnit in 1963, devenind muza acestuia si una dintre vedetele studioului "The Factory", conform MEDIAFAX.

Ulterior, artista a adoptat numele de Ultra Violet, dupa ce si-a vopsit parul violet - cu care a fost identificata apoi, ca un simbol al culturii pop.

Totodata, Ultra Violet a jucat in aproximativ 15 filme, printre care "Macadam Cowboy", de John Schlesinger, si "Desprinderea/ Taking off", de Milos Forman.

In autobiografia sa, "Famous For Fifteen Minutes: My Years With Andy Warhol", aparuta in 1988 si tradusa in 17 limbi, Ultra Violet a relatat pe larg excesele din anii petrecuti in studioul "Factory", marcati de consumul de droguri si de orgiile sexuale. David Conte a compus o opera despre viata artistei, intitulata "Famous", cu un libret de John Stirling Walker.

Artista polivalenta - preocupata de scris, pictura, sculptura si fotografie - Isabelle Collin Dufresne a avut doua studiouri de creatie, unul la Nisa, iar celalalt, in cartierul Chelsea din New York.

In luna mai, galeria Dillon din Chelsea a organizat o expozitie cu aproximativ 40 dintre lucrarile artistei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.