Peste 100.000 de spectatori au participat la cea de-a 13-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care s-a incheiat duminica, la Cluj-Napoca, cu premiera lungmetrajului "Boyhood", de Richard Linklater, la care au asistat aproape 2.000 de persoane.

Potrivit unui comunicat, in cele zece zile de festival, TIFF a transformat orasul intr-un imens centru cultural, cu sute de proiectii, lansari, concerte, masterclass-uri si dezbateri.

Cele 217 filme din 55 de tari selectionate la aceasta editie au avut parte de circa 400 de proiectii si au adus peste 63.000 de platitori de bilete in salile de cinema. Lor li se adauga spectatorii prezenti la proiectiile gratuite in aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansari, expozitii, numarul lor depasind 100.000 in cele zece zile de TIFF. Circa 1.000 de invitati - regizori, producatori, actori, profesionisti din industrie - si jurnalisti romani si straini au luat parte la proiectii si evenimente, transmite MEDIAFAX.

Site-ul www.tiff.ro, actualizat zilnic in timpul festivalului si continand ample galerii foto si video, a avut 46.861 de vizitatori unici si 88.919 de vizite in cele zece zile. 85% dintre utilizatori au accesat platforma din Romania, urmata in top de Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franta, Ungaria, Moldova, Austria, Spania si Italia. 43% dintre vizitatori au intrat pentru prima data pe www.tiff.ro. Blogul oficial al evenimentului, blog.tiff.ro, a avut peste 17.500 de vizualizari, printre cele mai populare articole fiind "10 lucruri de neratat la TIFF 13" si fotografiile insotite de povesti din sectiunea "Humans & Cinema".

Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a castigat 10.000 de fani de la editia precedenta si are in prezent peste 42.000.

Anul acesta, 413 voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor in locatiile TIFF. Unii dintre ei au venit tocmai din Albania, Austria, Statele Unite ale Americii, Chile, Spania, Franta si Polonia. Cel mai in varsta voluntar are 52 de ani si a facut parte din echipa de la Manastur Open Air.

Invitatii straini, printre care actrita Debra Winger si cineastul Krzysztof Zanussi, distinsi cu premiul pentru intreaga cariera, producatorul Nik Powell, directorul National Film & Television School din Marea Britanie, Michael Kutza, directorul Festivalului International de Film de la Chicago, regizorii Peter Webber si János Szász, au fost impresionati de selectia TIFF si de calitatea organizarii.

Citeste si:
Prețul benzinei și al motorinei în România continuă să se ieftinească
Prețul benzinei și al...

"Eu conduc un festival foarte mare la Chicago, dar sunt impresionat de selectia TIFF din acest an. Sunt foarte impresionat de ceea ce vad, de tipul de filme, de genuri, de categorii, de nivelurile pe care le acoperiti. Sunt gelos. Dar la mine vremea este mai buna decat la voi", a declarat Michael Kutza, director si fondator al Chicago IFF si membru al juriului. "Am vazut filme extraordinare, am descoperit un oras plin de cinefili si asta este foarte pasionant. Ma gandesc chiar sa revin aici pentru un film, pentru ca orasul pare pregatit sa fie filmat", a adaugat Kutza.

"Cred ca TIFF, Mihai Chirilov si Tudor Giurgiu, cu toata echipa lor, au una dintre cele mai bune selectii de film din lume. Aici am gasit cel mai mare numar de filme care imi dau o perspectiva interesanta asupra lumii", a remarcat si producatorul britanic Nik Powell, membru al juriului competitiei.

Citeste si:
Reguli noi pentru spectatorii Jocurilor Olimpice. Ce NU vor avea...
Reguli noi pentru spectatorii...

"Imi place festivalul! In prima ora dupa sosirea mea aici am intalnit foarte multi oameni din industrie, pe care ii vad si la alte festivaluri. Daca un festival reuseste sa atraga acest tip de public, este un semn foarte bun. Felicitari!", a declarat actrita Debra Winger, distinsa cu premiul pentru intreaga cariera.

Publicatia americana The Hollywood Reporter a relatat pe larg despre campania "Salvati Marele Ecran!" si apelul de strangere de fonduri pentru igienizarea si amenajarea Depozitului de Film de pe strada Maiakovski din Cluj, in articolul cu titlul "Romanian Filmmakers Launch Campaign to Stop Cinema Closures", iar Screen Daily s-a concentrat pe premii si pe proiectele dedicate industriei filmului in articolul de final - "TIFF Transilvania Trophy goes to Spain".

Citeste si:
Nicolas Cage vine in Romania, la Festivalul International de Film...
Nicolas Cage vine in Romania,...

Circa 50 dintre filmele din selectia TIFF 2014 pot fi vazute la Bucuresti, la Cinema Studio, Elvira Popescu si J'ai Bistrot, intre 10 si 19 iunie. Programul complet poate fi consultat pe www.tiff.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.