LifeStar 24 Mai 2014 10:31
Regizorul Radu Jude a primit, vineri seara, o mentiune speciala pentru scurtmetrajul "Trece si prin perete/ It Can Pass Through the Wall", in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului International de Film de la Cannes 2014.

Aflata la a 46-a editie, Quinzaine des Réalisateurs este o sectiune speciala din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietatii de expresie din cinematografia mondiala. De-a lungul timpului, in sectiunea Quinzane des Réalisateurs au fost prezenti regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc si Jean-Pierre Dardenne, transmite MEDIAFAX.

Scurtmetrajul "Trece si prin perete" este o adaptare libera dupa povestirea "In magazie", de A. P. Cehov si este o productie 100% independenta realizata de Micro Film in coproductie cu Mitra Film si Cinelabs Romania.

Scenariul filmului "Trece si prin perete" poarta semnatura lui Radu Jude, imaginea a fost realizata de Marius Panduru, Catalin Cristutiu s-a ocupat de montaj, in timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia, de Adi Cristea, iar costumele, de Maria Pitea. Din distributie fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaste din multipremiatul lungmetraj "Toata lumea din familia noastra", Ion Arcudeanu, Marcel Horobet, Gabriel Spahiu si Alecu Jude. Producatorii scurtmetrajului sunt Radu Jude si Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor castigatoare a numeroase premii "Lampa cu caciula" si "Alexandra". Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericita fata din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

De asemenea, in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, primul lungmetraj al regizorului Thomas Cailley, "Love At First Fight/ Les Combattants", a primit, vineri seara, trei premii.

Astfel, drama despre un adolescent care se indragosteste de o tanara dura care este obsedata sa se pregateasca pentru o situatie de razboi a fost recompensata cu trofeul Europa Cinema Label, premiul Société des auteurs et compositeurs dramatiques si premiul Art Cinema, oferit de Confédération Internationale des Cinémas d'Art et d'Essai. Cailley a scris scenariul cu Claude le Pape, iar Pierre Gayard este producatorul filmului. Lungmetrajul este o productie Nord Ouest Films Production, in coproductie cu Appaloosa Distribution.

Citeste si:
Hotelul Carlton din Cannes își scoate la licitație mobilierul!
Hotelul Carlton din Cannes...

Tot vineri, intr-o ceremonie anterioara, lungmetrajul "Love at first fight" a fost recompensat cu premiul criticii internationale - FIPRESCI pentru un film dintr-o sectiune paralela competitiei oficiale.

Totodata, in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, premiul Illy pentru scurtmetraj a fost castigat de "Heartless/ Sem Coração", regizat de Nara Normande si Tião. Filmul brazilian urmareste povestea unui baiat care merge alaturi de verisoara sa in vacanta si intalneste o fata care se ascunde sub numele de Heartless.

Anul trecut, marele castigator al sectiunii Quinzaine des Réalisateurs a fost filmul francez "Les garçons et Guillaume, à table", de Guillaume Galliene.

Cea de-a 67-a editie a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 14 mai si se va incheia duminica. Juriul competitiei oficiale este prezidat de regizoarea neozeelandeza Jane Campion, singura femeie care a castigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul"). Gala de premiere a Festivalului de Film de la Cannes 2014 va avea loc sambata.

Citeste si:
Primul film romanesc, regizat de Radu Jude, recompensat cu Globul...
Primul film romanesc, regizat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.