Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatura pe 1982, a murit, joi, la varsta de 87 de ani.

Informatia a fost confirmata de o sursa apropiata familiei prestigiosului scriitor.

Pe 8 aprilie, Gabriel Garcia Márquez a fost externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, intr-o stare de sanatate considerata "delicata" si dupa opt zile de tratament impotriva unei infectii pulmonare, informeaza MEDIAFAX.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat, miercuri, ca scriitorul suferea de o "pneumonie", care se afla "sub control", si nu de un cancer limfatic, asa cum a scris presa din Mexic in ultimele zile.

Ultima aparitie publica a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, cand scriitorul a stat la poarta resedintei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnalistii veniti in vizita cu ocazia aniversarii sale. Scriitorul si-a intampinat oaspetii zambitor, a primit cadouri si a acceptat sa se lase fotografiat, fara a acorda insa interviuri.

In ultimii ani, Gabriel Garcia Marquez si-a redus aparitiile si declaratiile in mass-media din cauza sanatatii sale precare.

In 2012, fratele scriitorului, Jaime Garcia Marquez, spunea ca acesta sufera de dementa, informatia nefiind confirmata oficial. De asemenea, in 1999, scriitorul a fost diagnosticat cu cancer limfatic.

Una dintre capodoperele lui Gabriel Garcia Marquez, romanul din 1967 "Un veac de singuratate", incepe cu povestea unei familii care nu mai poate sa il ingrijeasca pe batranul lor bunic, senil.

Nascut pe 6 martie 1927, in localitatea columbiana Aracataca, Gabriel Garcia Marquez locuia in Mexic de cateva decenii si, slabit din cauza acestui cancer, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al sau, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea tarfelor mele triste"), aparut in 2004.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatura in anul 1982. In nuvelele si romanele sale se reunesc, in mod firesc, fantasticul si realitatile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de multi critici literari in categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al sau este "Un veac de singuratate" (1967), vandut in peste 30 de milioane de copii si tradus in peste 25 de limbi straine, dar foarte cunoscute sunt si "Cronica unei morti anuntate" (1981), "Dragostea in vremea holerei" (1985), "Generalul in labirintul sau" (1989) si "Povestea tarfelor mele triste" (2004). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, si pentru faptul ca era un sustinator al ideologiei comuniste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.