Starea de sanatate a lui Gabriel Garcia Márquez, externat pe 8 aprilie dintr-un spital din Ciudad de Mexico, este "extrem de fragila", a precizat luni familia, in urma unor informatii aparute in presa conform carora cancerul limfatic de care suferea scriitorul columbian a recidivat.

"Starea sa este stabila, desi este extrem de fragila si exista riscul unor complicatii legate de varsta", au precizat intr-un comunicat sotia scriitorului, Mercedes Barcham si fiii sai, Rodrigo si Gonzalo, citati de MEDIAFAX.

Pe 8 aprilie, Garcia Márquez, in varsta de 87 de ani, a fost externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, intr-o stare de sanatate considerata "delicata" si dupa opt zile de tratament impotriva unei infectii pulmonare.

Garcia Márquez "continua si isi va continua convalescenta la domiciliu", adaugat familia, multumind celor care au trimis mesaje de solidaritate si cerand respectarea intimitatii scriitorului.

Luni, cotidianul mexican El Universal, citand "surse demne de incredere", a scris despre cancerul limfatic de care a suferit scriitorul columbian in urma cu 15 ani, precizand ca boala a recidivat si se extinde la plamani, ganglioni si ficat.

Potrivit acestei publicatii, familia si medicii au stabilit de comun acord sa nu il supuna pe Garcia Marquez unui tratament oncologic, ci sa ii asigure o "ingrijire paliativa" la domiciliu.

Stabilit in Mexic din 1961, cu o perioada de sejur la Cartagena (Columbia), Barcelona si Havana, Garcia Marquez s-a retras de cativa ani din viata publica, iar in timpul scurtelor sale aparitii la diverse evenimente, nu a facut nicio declaratie presei.

Ultima aparitie publica a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, cand scriitorul a aparut la poarta resedintei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieste de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnalistii veniti in vizita cu ocazia aniversarii sale.

Scriitorul si-a intampinat oaspetii zambitor, a primit cadouri si a acceptat sa se lase fotografiat, fara a acorda insa interviuri.

Citeste si:
Din ce in ce mai multi romi cer azil politic in SUA
Din ce in ce mai multi romi...

Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 "Un veac de singuratate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Actiunea se desfasoara pe o perioada de peste o suta de ani si prezinta ascensiunea si prabusirea familiei Buendia.

Nascut pe 6 martie 1927, in localitatea columbiana Aracataca, Gabriel Garcia Márquez locuieste in Mexic de cateva decenii si, slabit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al sau, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea tarfelor mele triste"), aparut in 2004


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.