A opta editie a Festivalului International de Film NexT va include in premiera o competitie nationala, in care vor concura 14 scurtmetraje romanesti lansate in ultimul an.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor remis MEDIAFAX, scurtmetrajele din competitia nationala vor concura la categoriile "cel mai bun film romanesc" si "cel mai bun film romanesc desemnat de public".

"Una dintre cele mai importante dorinte ale organizatorilor NexT este aceea de a sprijini cat mai mult talentele tinere din Romania. De aceea, sper ca prezenta acestor 14 filme in festival va atrage atentia asupra realizatorilor si ii va incuraja si ajuta sa continue. Ca selectie, ne-am dorit sa prezentam diversitatea formelor si formulelor pe care tinerii cineasti din Romania le prefera, asa ca ne-a interesat sa alegem filme cat mai variate, din toate punctele de vedere", a declarat coselectionerul Andrei Rus.

"Suntem pentru al saptelea an consecutiv alaturi de NexT si, ca in fiecare an, ne bucuram ca putem sustine un festival atat de bine realizat, care are in spate o echipa grozava. La cea de-a opta editie, HBO Romania prezinta competitia romaneasca si ne propunem, ca de fiecare data, sa sprijinim filmul romanesc si, implicit, pe creatorii acestuia. Suntem onorati sa putem oferi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc lansat in ultimul an si asteptam cu interes competitia", a declarat Ofelia Nastase, PR Coordinator HBO Romania, scrie MEDIAFAX.

Trei dintre cele 14 scurtmetraje apartin unor regizori cunoscuti, cu lungmetraje in portofoliu: "Colectia de arome", de Igor Cobileanski, drama unui tata si a fiului sau care se lupta sa procure medicamente pentru mama, "Excursie", povestea lui Adrian Sitaru despre un baietel care dispare brusc dupa cateva zile in care isi filmeaza viata, atunci cand afla ca extraterestrii au aterizat in Romania, si "Jurnal #2", un film experimental de Adina Pintilie, despre interactiunea subtila dintre o actrita si un regizor.

Doi dintre concurenti se regasesc si in competitia internationala: Raia Al Souliman, cu povestea de dragoste din "Idle", si Mihnea Andrei Ciorica, regizorul filmului "Maine, Bach...", in care un baietel afectat de divortul parintilor sai se refugiaza in muzica.

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

In competitie intra si Sanziana Nicola, cu pelicula "Duminica", Nicolae Constantin Tanase, cu "12 minute", Mihai Sofronea, cu "Copacul", Alexandru Ispas, cu filmul "1969", Bogdan Drumea, cu "Bruiaj", Matei Lucaci-Grunberg, cu "Si baietii cateodata", Radu Constantin Vasile, cu "Catafalce", Sergiu Lupse, cu "Tatal nostru", si Alexandru Petru Badelita, cu "Autism".

Juriul ambelor competitii - cea internationala si cea nationala - este alcatuit din renumitul cineast britanic Peter Webber, Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membra a comitetului de selectie al Berlinale CoProduction Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente si Proiecte internationale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzica de film), Vava Stefanescu (Romania, coregraf, manager cultural) si Vlaicu Golcea (Romania, muzician).

Citeste si:
Irina Rimes, reacție dură după ce a fost comparată cu Theo Rose:...
Irina Rimes, reacție dură...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.