Radu Beligan, maestru al teatrului si filmului romanesc, va primi premiul pentru intreaga cariera la editia din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 24 martie.

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei Gopo, premiul pentru intreaga cariera a fost acordat la editiile precedente unor actori emblematici pentru filmul romanesc, precum Mitica Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.

Nascut pe 14 decembrie 1918, in Galbeni - numele actorului fiind anagrama numelui satului -, din judetul Bacau, Radu Beligan este unul dintre cei mai mari actori de film, teatru si televiziune din Romania, cu o cariera care se intinde pe parcursul a peste 70 de ani.

Director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, in perioada 1969 - 1990, discipol al actritei Lucia Sturdza Bulandra si al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi romani (Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian) si straini (William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee, Neil Simon, Umberto Eco), punand astfel bazele unui repertoriu complex, deopotriva clasic si modern.

Autor a trei carti ("Note de insomniac" - 2001, "Luni, Marti, Miercuri..." - 1978 si "Pretexte si subtexte" - 1968) si fost profesor al Institutului de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de doctor honoris causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti, Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare si doctor honoris causa al Academiei "George Enescu" din Iasi.

Radu Beligan a debutat in cinema la varsta de 25 de ani, cu rolul Rica Venturiano din "O scrisoare pierduta", de Jean Georgescu, reluat, sase ani mai tarziu, pe scena salii Comedia a Teatrului National.

Colaborarea sa cu Jean Georgescu - unul dintre pionierii cinema-ului romanesc - a continuat cu "Visul unei nopti de iarna", "Directorul nostru" si "Lanterna cu amintiri". De-a lungul deceniilor, Radu Beligan si-a extins repertoriul cinematografic cu roluri in filmele unor regizori precum Paul Calinescu, Gheorghe Vitanidis, Dinu Cocea, Radu Mihaileanu si Lucian Pintilie.

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

De asemenea, Radu Beligan a colaborat de doua ori cu Ion Popescu Gopo - in onoarea caruia au fost numite premiile si al carui faimos omulet a inspirat forma trofeelor evenimentului -, cele doua roluri din "Pasi spre luna" si "Galax, omul papusa" fiind, de altfel, singurele in registrul fantastic/ SF din cariera actorului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.