Potrivit unui studiu al Institutului National de Statistica, locuitorii din Moldova dorm cel mai putin, urmati de cei din Muntenia de Sud si de bucuresteni.

Cel mai putin dorm salariatii (8:32 ore) si muncitorii care nu lucreaza in agricultura (8:34 ore). Patronii aloca somnului in medie 8:41 ore pe zi, elevii si studentii 9:47 ore, iar pensionarii 9:35 ore, anunta MEDIAFAX.

Persoanele cu un nivel scazut de instruire dorm 9:30 ore, fata de romanii cu studii superioare, care dorm in medie 8:47 ore.

Cei din regiunea Sud-Muntenia (Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Calarasi) dorm in medie 9:02 ore pe zi, fata de 9:16 ore in regiunea Vest (Arad, Timis, Caras-Severin si Hunedoara). In Bucuresti-Ilfov, timpul destinat somnului este 9:05 ore, dar cel mai putin, respectiv 8:56 ore, dorm cei din regiunea Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui).

Toti romanii dedica somnului mai mult timp in zilele de odihna fata de restul saptamanii. Diferentele variaza intre un minim de 15 minute zilnic la pensionari si 1:36 ore la salariati.

Astfel, persoanele ocupate dorm in medie 7:57 ore in zilele lucratoare, fata de 9:15 ore in zilele de odihna (cu 1:18 ore mai putin). Cea mai mare diferenta se constata la cei cu varste intre 25 si 44 de ani (1:26 ore de somn mai putin in zilele lucratoare).

Somerii dorm in zilele de odihna cu 22 minute mai mult comparativ cu zilele lucratoare, iar persoanele inactive aloca somnului cu 37 de minute mai mult in zilele de odihna.

In orase se doarme cu 1:07 ore mai mult in zilele de odihna, diferenta reducandu-se la 42 de minute in cazul locuitorilor de la sate. Pe regiuni, cea mai mica diferenta intre durata somnului din zilele de odihna si cele lucratoare este de 48 de minute- in regiunea Sud-Vest Oltenia, valoarea maxima fiind in regiunea Vest, de 1:15 ore.

In Bucuresti, diferenta dintre durata somnului in zilele de odihna si cele lucratoare este de 1:04 ore.

Citeste si:
România a produs un număr record de mașini în 2022: peste 509.000...
România a produs un număr...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.