Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Saptecai", "Zestrea Domnitei Ralu" si "Saptamana Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la varsta de 84 de ani, intr-un spital din Paris, a declarat, pentru MEDIAFAX, fiica artistului, Oana Cocea.

Dinu Cocea a incetat din viata intr-un spital din Paris, in urma unei insuficiente cardiace. El a decedat pe 26 decembrie, insa familia a dorit sa faca publica informatia mai tarziu pentru a o menaja pe sotia acestuia, Pusa Cocea.

"Conservase un spirit optimist si pana in ultima clipa proiecta noi realizari profesionale", a declarat Oana Cocea, fiica regretatului artist.

Dinu Cocea s-a stabilit in Romania in ultimii ani, insa isi petrecea timpul intre Bucuresti si Paris. Fiica regizorului a precizat ca in memoria tatalui sau va fi organizata o ceremonie funerara, la Paris, cel mai probabil in data de 8 ianuarie. Dinu Cocea a dorit sa fie incinerat si urna cu cenusa acestuia va fi adusa in Romania, in jurul Pastelui, pentru a fi depusa in cavoul familiei de la cimitirul Sfanta Vineri din Bucuresti, a precizat Oana Cocea.

In Memoriam: 10 mari personalitati ale Romaniei care ne-au parasit in 2013

Dinu Cocea a semnat regia filmelor "Iancu Jianu Haiducul" (1980), "Iancu Jianu zapciul" (1980), "Ecaterina Teodoroiu" (1979), "Stejar - Extrema urgenta" (1974), "Parasutistii" (1972), "Zestrea domnitei Ralu" (1971), "Haiducii lui Saptecai" (1970), "Saptamana nebunilor" (1970), "Rapirea fecioarelor" (1967), "Razbunarea haiducilor" (1967) si "Haiducii" (1965).

Dinu Cocea a ajuns insa in dizgratia regimului comunist din cauza proiectului de film "Pe apa sambetei", in care relata istoria unui baraj prost construit pe Arges. Astfel, regizorul a fost interzis, iar numele sau a fost scos de pe genericele filmelor ce apareau in cinematografe sau la televiziunea publica.

Citeste si:
Un bărbat de 41 de ani a murit după ce a făcut un accident cu ATV-ul
Un bărbat de 41 de ani a...

In urma acestui conflict cu autoritatile comuniste, Dinu Cocea a plecat din tara in 1986, stabilindu-se la Paris, unde s-a stins din viata in cele din urma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.