Marcel Iures, Mihaela Sirbu si regizorul Lucian Georgescu vor participa la lansarea volumului de proza scurta "Tatal Fantoma" si a DVD-ului filmului omonim.

Evenimentul va avea loc vineri, 6 decembrie, ora 18:30, in Carturesti Verona (cafenea) si este sprijinit de Vodafone Romania.

Marcel Iures si Mihaela Sirbu, actorii principali ai filmului, vor citi fragmente din volumul de proza scurta al scriitorului american, iar Lucian Georgescu va povesti aventurile drumului de la carte la film. In timpul evenimentului vor fi proiectate imagini inedite de la filmari, consemnate de making-of-ul prezentat in premiera, semnat de cineastul Andrei Cretulescu.

Volumul aduna schite in care in tuse estompate, autorul reconstituie fulgurant portretul unui tata disparut prematur, gangster in celebrul clan Siegel-Lanski din Chicago. Dupa moartea timpurie a tatalui sau, arestat de mai multe ori pentru tainuire de proprietate furata si trafic de alcool in perioada Prohibitiei, si fara nicio informatie despre trecutul acestuia din perioada ante-americana, Barry Gifford se intoarce pe „urmele tatalui”.

„Asadar, eu sunt prin nastere un american de prima generatie, fiu al unui gangster care a murit de tanar. Ca si tatal meu, mi-am croit calea-n viata fara prea mult sprijin. Am vrut sa stiu de unde venea tata, asa ca am calatorit mai intai la Viena, iar mai tarziu in Romania, si am aflat. Ceea ce am descoperit nu m-a surprins.” (Barry Gifford).

Barry Gifford este scriitor american si cineast, ”singurul scriitor american inca in viata posedat de geniu” (Norman Mailer). A scris „Sailor&Lula – the complete novels” (ecranizat de David Lynch in „Wild at Heart”), „Almost Oriental” (nuvela ecranizata de Lucian Georgescu), ”Perdita Durango” (transpusa filmic de Alex de la Iglesia) si alte cateva zeci de romane, nuvele si scenarii de film.

Filmul „Tatal Fantoma” a fost prezentat in avanpremiera la Festivalul International de Film Transilvania 2011 (TIFF). Filmul spune o dubla poveste de dragoste. Pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iures, intr-un rol deopotriva impresionant si inedit), reintors in tara natala a tatalui si unchiului sau – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – si Tania (Mihaela Sirbu, a carei prestatie a fost apreciata de Variety drept un „debut formidabil”). Pe de alta parte, dragostea pentru cinematograful de altadata, nomad, popular, naiv si generos.

Citeste si:
Volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 6,1% în...
Volumul total al lucrărilor...

“Tatal Fantoma” ii aduce laolalta si pe Mariana Mihut si Victor Rebengiuc (impreuna din nou pe marele ecran dupa 30 de ani), Mimi Branescu si Mirela Oprisor, Valer Dellakeza si Mihai Constantin. Barry Gifford are si el o aparitie cameo in film.

„Tatal fantoma” reprezinta debutul in lungmetraj al lui Lucian Georgescu, scriitor, scenarist, producator, critic de film (membru ACIN, FIPRESCI, EACWP, SRN), conferentiar dr. la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.
Volumul si recent lansata versiune DVD a filmului sunt acum distribuite in principalele librarii din tara: Carturesti, Diverta, Librariile Humanitas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.