Documentarul "Odessa", unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale lui Florin Iepan, care prezinta masacrarea evreilor de trupele romane in cel de-al Doilea Razboi Mondial, va fi proiectat in premiera la Berlin, pe 14 noiembrie, potrivit site-ului Institutului Cultural Roman.

Daca in Germania acest episod sumbru din istorie a fost prezentat sistematic prin numeroase productii artistice si cinematografice ambitioase, in Romania, tema deportarii evreilor a ramas un capitol difuz al istoriei nationale, putin popularizat la nivelul opiniei publice.

In 1941, intre 22 si 24 octombrie, si-au pierdut viata aproximativ 22.000 de oameni de origine evreiasca, la ordinele maresalului Ion Antonescu, un personaj care s-a perpetuat in memoria colectiva a romanilor ca o personalitate de seama a istoriei. "Odessa" este un film provocator si controversat, pentru ca resusciteaza un episod istoric dramatic care nu este inca asumat in constiinta romanilor de astazi.

Potrivit MEDIAFAX, cu ocazia prezentarii filmului sau la sediul ICR Berlin, regizorul Florin Iepan va lua parte la proiectie si la o discutie cu publicul.

Nascut in 1968, la Timisoara, Florin Iepan este unul dintre cei mai activi realizatori de film documentar din Romania. A lucrat ca regizor si producator la Sahia Film, TVR si a fondat in 1999 Sub-cult-ura, una dintre primele companii de productie independenta din Romania specializata pe film documentar. Florin Iepan a realizat peste 40 de filme documentare si productii TV, cu care a obtinut mai multe premii in tara si in strainatate, precum si audiente record la televiziune.

Filmul este o coproductie romano-germana si va fi proiectat in limba romana cu subtitrare in limba engleza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.