Personaje suferind de tulburari mintale, precum protagonistele serialelor "Homeland" si "Girls", incep sa influenteze pozitiv modul in care sunt percepute in viata reala aceste maladii si ii pot ajuta pe pacienti sa se confrunte cu boala.

In serialul de succes "Homeland" - recompensat cu cinci premii Globul de Aur si opt Primetime Emmy -, agenta CIA Carrie Mathison (Claire Danes) sufera de tulburare bipolara, iar, in al treilea sezon al productiei TV, care a debutat recent in SUA, aceasta incepe sa se trateze singura, apeland la exercitii fizice si terapii alternative.

Comentand deciziile personajului Carrie, specialistii de la Asociatia de psihiatrie americana spun ca modul in care aceasta isi trateaza simptomele bolii sale poate influenta modul in care sunt priviti si tratati pacientii din viata reala si ii poate ajuta in acelasi timp pe cei care sufera de tulburari mintale sa lupte cu boala.

Un alt serial de succes in care protagonista sufera de o tulburare psihica este "Girls", unde personajul principal, Hannah (Lena Dunham), este diagnosticata cu tulburare obsesiv-compulsiva, scrie MEDIAFAX.

Expertii in sanatate mintala sustin ca exista un aspect pozitiv al abordarii afectiunilor mintale in filme. Pe de o parte, apar tot mai multe personaje cu tulburari psihice in filme, iar pe de alta parte, simptomele si tratamentele sunt prezentate intr-un mod mai detaliat.

"Cred ca «Homeland» prezinta multe lucruri care nu numai ca sunt exacte, ci si laudabile", declara doctorul Vasilis Pozios, membru al Asociatiei de psihiatrie americana.

Faptul incurajator in legatura cu personajele precum Carrie si Hannah este acela ca, in afara episoadelor maniacale, amandoua duc vieti destul de "normale".

"Exista destul de putine descrieri exacte ale bolilor mintale, dar descrierea unor personaje care sufera de boli mintale este si mai rara", spune Vasilis Pozios.

Cele mai recente productii cinematografice si de televiziune au o abordare mai realista, diferita de filmele mai vechi in care bolnavii erau in primul rand personalitati psihotice. Filme mai dure, cum ar fi "Halloween", in care Michael Myers evadeaza dintr-un ospiciu pentru a ucide adolescenti in orasul natal, si thrillere precum "Atractie fatala/ Fatal Attraction", unde Glenn Close interpreteaza un personaj violent, cu tulburari de personalitate bordeline, au perpetuat aceasta traditie.

Citeste si:
10 actori alături de cele mai cunoscute personaje pe care le-au...
10 actori alături de cele mai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.