In Saptamana Patimilor credinciosii se pregatesc pentru cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, Invierea Domnului. Aceasta perioada este una speciala pentru enoriasi si trebuiesc urmate niste obiceiuri specifice. 9am a stat de vorba cu preotul Constantin Adi Negrea, parohia Naipu, jud. Giurgiu, iar acesta ne-a explicat cam cum trebuie sa ne pregatim in aceste zile pentru sarbatoarea ce urmeaza sa vina.

Cum trebuie sa se pregateasca credinciosii in Saptamana Patimilor pentru a simiti bucuria pascala?

Pt a simti bucuria pascala trebuie sa ne pregatim in aceasta saptamana atat sufletul cat si trupul, trebuie inasprit postul pe cat ne sta in putinta, macar in aceste ultime zile, care sunt cele mai importante din post. Dupa cum spune Sf.Ioan Gura de Aur, bucuria lui Dumnezeu se revarsa si peste cel care a venit in ceasul al 11 lea ca si peste cel care a venit inca din ceasul intai la Hristos.

Cat de important este postul in aceasta perioada?

Precum bine se stie, postul este retinerea totala sau partiala de la anumite alimente, bauturi pe un timp mai lung sau mai scurt, intr-un scop religios si moral. Aceasta retinere de la mancaruri si bauturi trebuie insotita si de retinerea de la pofte, ganduri, patimi si fapte rele, ceea ce inseamna ca postul trupesc trebuie sa fie insotit si de postul sufletesc. Postul trebuie insotit de rugaciune, milostenie pt a ne spovedii si impartasii cu Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos.

Cand eram copil asteptam aceasta perioada pentru a putea merge la denii. Era ceva deosebit sa merg seara la biserica si nu dimineata cum se obisnuia. Credinciosii asista la acest tip de slujbe?

Deniile sunt slujbe specifice acestei perioade a Postului Mare si au o incarcatura duhovniceasca foarte mare. Deniile se savarsesc incepand cu seara Floriilor, pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului. Cuvantul "denie" vine din slavonescul "vdenie"si inseamna priveghere sau slujba nocturna, de aceea se savarsesc la ceas de seara, credinciosii participand in numar mare pentru a da slava lui Dumnezeu.

Se mai pastreaza traditiile pascale din vremea bunicilor nostri?

Datinile la sarbatoarea Invierii Domnului sunt numeroase si ele se leaga de unele aspecte ale celebrarii pascale in forme popular crestine. In Noaptea Invierii, fiind un timp al vegherii, nu se doarme si nu se stinge lumina prin case pana dimineata. Un alt obicei este acela de a duce Lumina Invierii de la biserica acasa, iar in unele sate din Moldova, cu aceasta si cu matisoarele de la Florii se indeparta mai demult grindina. Un obicei semnificativ de Pasti este incondeiatul, vopsitul oaulelor si ciocnitul lor. Ritul se petrece cu rostirea formulelor "Hristos a Inviat! " si "Adevarat a Inviat! ".

Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

Desi unele practici populare se tin mai putin, cele pastrate anima cu aceeasi frumusete spiritul sarbatoresc pretutindeni si confera in acelasi timp noi valente celebrarii misterului pascal.

Mai vin tinerii la spovedit si impartasit?

De la an la an prezenta tinerilor, in biserica este tot mai mare, ceea ce este imbucurator. Biserica intotdeauna a incercat sa tina pasul cu tinerii. La nivel de Patriarhie existe programe , parteneriate dedicate tinerilor si copiilor.Exemple in a cest sens sunt programele "Hristos impartasit copiilor" si "Alege scoala"! De asemenea in cadrul unor parohii sau infiintat gradinite si scoli parohiale.

Frecventand biserica tinerii constientizeaza cat de important este sa-L aiba pe Dumnezeu in mijlocul lor, in sufletele lor!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.