Echipa 9AM.ro a stat de vorba cu fondatorul multumesc.org, site-ul unde puteti vedea toata activitatea deputatilor din Parlamentul Romaniei.

9AM.ro: De unde ideea din spatele multumesc.org? Ce v-a determinat sa realizati acest site?

Bogdan Bocse: Ne-a venit ideea anul trecut, in octombrie-noiembrie, cand lumea iesea in strada - ca sa-si strige nemultumirea fata de guvern si parlament. Am vrut sa ne strigam si noi nemultumirea, dar intr-un fel cat mai constructiv si care sa poata produce rezultate pe termen lung. Poate pentru ca suntem pragmatici si orientati catre fapte concrete si date, am cautat acele informatii publice pe care le putem corela si interpreta pentru a le face mai vizibile, mai accesibile si mai usor de inteles.

9AM.ro: Cum au fost reactiile venite din mediul politic pana acum? Din mesajele citite de la cetateni am observat ca majoritatea va sustin si chiar declara ca vor consulta multumesc.org inainte de vot. Deputatii insa, va multumesc?

Bogdan Bocse: Domnii si doamnele deputati cu care am interactionat au sustinut in diverse forme ca prezenta, numarul de initiative legislative si numarul intrebarilor catre Guvern sunt metrici irelevante pentru acvititatea lor. Niciunul nu a propus insa o masura relevanta a calitatii sau vreun indicator de performanta al activtatii parlamentare.

Un deputat mi-a trimis prin intermediul purtatorului de cuvant, pe Linkedin, niste documente scanate - fara semnatura, fara antet, fara parafa, fara niciun element de autenticitate - in care se motiva absenta din plen a respectivului deputat printr-un calendar de delegatii. Replica mea a venit sub forma unei intrebari: "Unde sunt acest informatii disponbile publicului?" Bineinteles, nu am primit niciun raspuns.

Un alt deputat mi-a atras atentia asupra faptului ca prezenta la votul din plen nu este singura componenta a activitatii parlamentare si ca votul electronic nu curprinde toate evenimentele cuprinse in prezenta electronica. Replica mea a fost similara "Unde este prezenta electronica publicata? Cum poate fi acceptata de public?"

Pe scurt, reactia deputatilor se poate rezuma in ,,Nu credem ca este relevant, dar nu avem nicio alta propunere pentru metrici de performanta a activitatii noastre."

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

9AM.ro: Cum ati aprecia dumneavoastra activitatea alesilor nostri din Parlament, luand in calcul datele publicate de dumneavoastra pe multumesc.org?

Bogdan Bocse: Pentru a folosi un eufemism, voi spune ca exista mult loc de imbunatatire:

  • gradul de implicare si standardul de implicare - deputatilor cu care am discutat li se pare cumva normal ca nivelul de absenta din plen sa fie in medie 40%
  • gradul de transparenta al activatii lor, asa incat sa fie accesibil si inteligibil de catre populatie
  • gradul de interactiune cu electoratul in afara campaniei

9AM.ro: Se poate imbunatati increderea populatiei in Parlament intr-un termen mediu, sau mai degraba e nevoie de o perioada lunga de timp pentru ca acest lucru sa se intample?

Bogdan Bocse: Ce ar putea ajuta ar fi ca domnii/doamnele deputati sa se implice activ in colectarea si analizarea opiniei publice despre initiativele legislative, inainte sa le voteze. Acest lucru devine mult mai util cu ajutorul tehnologiei si internetului. Mai multa transparenta asupra initiativelor legislative si asupra implicatiilor lor.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Cu siguranta e nevoie de timp. Dar e nevoie si de o schimbare a mentalitatii clasei politice, care ar trebui sa demonstreze prin actiuni concrete ca este in slujba poporului: comunicand, dezbatand, cautand opinia publica si demonstrand viziune pe termen mai lung de 4 ani.

9AM.ro: Credeti ca unii membri ai Parlamentului vor fi realesi in toamna de catre cetateni chiar daca au o rata mare de absenta si sunt inactivi, dar au notorietate publica si politica?

Bogdan Bocse
: Din pacate, sunt convins ca acest lucru se va intampla. Mai mult, imi e chiar teama ca vor fi realesi reprezentati care sunt investigati penal.

9AM.ro: Legat de evaluarea și calcularea gradului de prezenta al senatorilor, ati facut ceva progrese? Cam in ce perioada de timp credeti ca si aceste date vor fi publicate pe site-ul dumneavoastra?

Bogdan Bocse: Unul dintre progresele pe care le-am facut a fost sa afisam numarul de comunicate publicate de DNA in care sunt mentionati domnii deputati. Avem multe initative de a expune si de a face accesibile altfel de date de interes public, dar avem resurse limitate si alte proiecte comerciale la care lucram in paralel.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Si gradul de prezenta al senatorilor este pe lista de activitati. Vom reveni si cu aceasta analiza, probabil candva mai aproape de campania electorala.

In momentul de fata, din echipa multumesc.org fac parte
Bogdan Bocse - Cloud Solutions Architect si Co-founder ScentSee/Synesica
Olesea Harea - Front-end Developer si Co-founder Committed Software
Marian Stoian - Designer (The Ink Monster)

Multumesc.org este un proiect non-profit dezvoltat de un grup de tineri profesionisti care isi propune sa aduca mai multa transparenta in viata politica a Romaniei, pornind de la fapte obiective si masurabile, nu de la impresii, interese si scandal. Ca un prim pas, acestia isi doresc sa aduca vizibilitate asupra activitatii forului legislativ, prin a informa publicul asupra gradului de implicare a fiecarui deputat si a fiecarui partid in activitatea legislativa si prin a face mai facila identificarea de catre orice cetatean a deputatului care il reprezinta in Camera Deputatilor.

Citeste si:
INTERVIU. Alexandru Seremet, PR-ul BMW Romania
INTERVIU. Alexandru Seremet,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.