Principalul consilier economic al presedintelui Statelor Unite, Donald Trump, a recunoscut, duminica, ca disputa comerciala dintre Statele Unite si aliatii lor ar putea avea consecinte asupra economiei americane, relateaza France Presse.

Dar el a descris criticile prim-ministrului canadian Justin Trudeau drept exagerate dupa ce acesta a considerat ca "insultator si inacceptabil" argumentul oficial al Washingtonului potrivit caruia noile tarife americane au drept scop apararea securitatii nationale a tarii.

"Cred ca a reactionat excesiv"
, a declarat Larry Kudlow duminica la canalul Fox. "Nimeni nu neaga ca este prietenul si aliatul Statelor Unite. Dar trebuie sa ne protejam", a adaugat el.

Kudlow a admis ca este posibil ca diferitele tensiuni comerciale sa apese asupra cresterii economice puternice americane. "Nu neg" acest lucru. "Trebuie urmarit".

Dar el a considerat ca deciziile lui Trump au drept scop sa reformeze un sistem de comert international subminat de cei care triseaza.

"Nu e vina lui Trump. Este vina Chinei, a Europei, a lui Alena. Este vina celor care nu doresc schimburi comerciale, tarife vamale si protectii reciproce. Trump reactioneaza la decenii de abuzuri", a spus el.

Ministrul afacerilor externe al Canadei, Chrystia Freeland, a avertizat la canalul american CNN ca politicile protectioniste nu functioneaza: "Aceasta este lectia din anii 1920 si 1930". "Chiar sper ca oamenii vor avea timp sa invete din istorie si nu ne vom mai intoarce la toate astea", a spus ea.

Dar Statele Unite persista in confruntarea cu partenerii lor, inclusiv din G7, lovindu-le industria de otel si aluminiu. Izolarea SUA a fost izbitoare la reuniunea G7 a ministrilor de finante, incheiata sambata in Canada cu un protest unanim al principalilor aliati ai Washingtonului, care i-au cerut lui Donald Trump sa revina asupra deciziei sale de a le impune tarife vamale, scrie Agerpres.

Liderii G7 se vor intalni saptamana viitoare in Quebec.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.