Coreea de Nord a amenintat miercuri ca anuleaza summitul prevazut luna viitoare intre Kim Jong Un si Donald Trump, daca Washingtonul continua sa pretinda ca ea sa renunte unilateral la arsenalul sau nuclear, transmite AFP.

Daca administratia presedintelui american "ne pune cu spatele la zid si ne cere sa renuntam unilateral la arma nucleara, nu vom mai avea interesul pentru discutii si va trebui sa reconsideram chestiunea de a sti daca trebuie sa acceptam summitul viitor dintre Coreea de Nord si Statele Unite", a declarat ministrul adjunct de externe Kim Kye Gwan citat de agentia oficiala KCNA.

Washingtonul pretinde "denuclearizarea completa, verificabila si ireversibila" a Coreii de Nord.

In cursul unui summit intercoreean extrem de rar, luna trecuta la Panmunjom, sat din Zona demilitarizata (DMZ) care divizeaza peninsula, Kim Jong Un si presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, si-au reafirmat angajamentul pentru "denuclearizarea completa" a peninsulei.

Aceasta formula este insa supusa interpretarii, iar Nordul nu a facut inca publice posibilele concesii pe care le propune.

"Ne-am exprimat deja dispozitia de a realiza o Peninsula Coreeana denuclearizata si am declarat in repetate randuri ca Statele Unite trebuie sa puna capat politicii lor ostile fata de Coreea de Nord si amenintarilor nucleare drept conditii prealabile", a spus ministrul adjunct.

In trecut, Phenianul a pretins retragerea trupelor americane desfasurate in Sud pentru a proteja Seulul de vecinul sau, precum si ridicarea umbrelei nucleare americane de pe aliatul lor.

Demnitarul nord-coreean l-a criticat, de asemenea, pe consilierul american pentru probleme de securitate nationala, John Bolton, care a vorbit despre "modelul libian" pentru denuclearizarea Coreii de Nord.

Este o "tentativa foarte sinistra de a supune Coreea de Nord la soarta Libiei si Irakului", a acuzat el.

"Nu-mi pot retine furia in fata acestei politici americane", a subliniat Kim Kye Gwan. Phenianul "se indoieste ca Statele Unite doresc cu adevarat imbunatatirea relatiilor cu Coreea de Nord pe calea dialogului si negocierii", a adaugat el.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Nordul sustine de mult timp ca are nevoie de arma atomica pentru a se proteja de o invazie americana. Dupa ce a renuntat la programul sau nuclear, liderul libian Muammar Gaddafi a fost ucis in cursul unei revolte sprijinite de bombardamente NATO, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.