Presedintele Donald Trump a anuntat marti seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Declaratia sa de la Casa Alba a fost transmisa in direct la televiziuni si urmata imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sanctiunile impotriva regimului de la Teheran.

Trump a criticat acordul incheiat in 2015 de puterile internationale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franta si Germania - cu Iranul, afirmand ca suspendarea sanctiunilor in schimbul renuntarii la programul nuclear a fost negociata gresit de la inceput si a permis Teheranului sa continue programul de inarmare cu rachete capabile sa transporte ogive nucleare. De asemenea, presedintele a subliniat ca acordul nu a impiedicat Iranul sa finanteze terorismul si sa destabilizeze Orientul Mijlociu.

"A fost o intelegere unilaterala oribila care nu trebuia incheiata niciodata", a spus Trump, citat de Reuters, insistand ca acordul "nu a adus calmul. Nu a adus pacea. Si n-o va aduce niciodata".

John Bolton, consilierul national pentru securitate al presedintelui SUA, a precizat imediat dupa declaratia lui Trump ca sanctiunile americane impotriva Iranului care erau in vigoare inaintea acordului se reiau imediat, iar departamentul Trezoreriei urmeaza sa precizeze perioadele de tranzitie pentru contractele existente.

Trezoreria a anuntat, potrivit Reuters, ca in 90 de zile va retrage autorizatiile de export catre Iran al avioanelor de pasageri si al componentelor si serviciilor conexe. In 180 de zile, se vor reintroduce sanctiuni impotriva tranzactiilor cu banca centrala iraniana, cu anumite institutii financiare si cu sectorul energetic din Iran.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.