Un avion cargo militar american s-a prabusit miercuri cu noua persoane la bord in Georgia (sudul SUA), in timpul ultimului sau zbor, inainte de a fi scos din uz dupa 50 de ani de activitate, relateaza joi France Presse, citand surse oficiale.

"Confirmam ca noua persoane se aflau la bord - cinci membri ai echipajului si patru pasageri", a indicat un purtator de cuvant al Garzii Nationale din Porto Rico, comandantul Paul Dahlen, precizand ca toti erau membri ai Garzii nationale din Porto Rico.

El nu a confirmat daca toti au murit, intrucat imaginile de la locul prabusirii aparatului de zbor, un morman de cenusa, "vorbesc de la sine".

Mai multe canale de televiziune au difuzat imagini frapante capturate de o camera de supraveghere din apropiere. Se poate vedea cum avionul cade in picaj in spatele unui hangar, apoi explodeaza ca o minge de foc.

Alte imagini aeriene filmate arata avionul transformat in cenusa, cu exceptia ampenajului.

Aparatul, un avion cargo de tipul C-130 Hercules, care apartinea Garzii Nationale din Porto Rico, s-a prabusit in jurul orei locale 11:30 (15:30 GMT) la putin timp dupa decolare in apropiere de aeroportul international Savannah Hilton Head.

Un prim bilant furnizat de US Air Force consemna cinci persoane la bord, un echipaj normal pentru acest aparat de transport folosit pe scara larga de armata americana peste tot in lume.

Presedintele american Donald Trump si-a exprimat condoleantele. "Va rog sa va alaturati gandurilor si rugaciunilor mele pentru victime, pentru familiile lor, pentru barbatii si femeile extraordinare din Garda Nationala", a scris el intr-un mesaj postat pe Twitter.

Senatorul republican John McCain a indemnat si el la "rugaciune pentru familiile bravilor membri ai Garzii Nationale", unitatea de rezervisti a armatei americane.

Comandantul Dahlen a precizat ca avionul avea o vechime de peste 50 de ani si ca tocmai fusese supus unei revizii la Savannah.

Aparatul decolase spre Tucson, in Arizona, unde urma sa treaca in gestiunea Grupului 309 de mentenanta de la baza aeriana din Davis Monthan, unde se afla cel mai mare "cimitir" de avioane ale fortelor aeriene americane.

Citeste si:
VIDEO Un avion militar rusesc s-a prăbușit peste mai multe case din...
VIDEO Un avion militar rusesc...

Accidentele s-au inmultit in ultimele luni in armata aerului a SUA, afectata in ultimii ani de reduceri bugetare, ceea ce a redus orele de antrenament.

La inceputul lunii aprilie, trei avioane militare s-au prabusit in doar doua zile, soldandu-se cu cel putin patru morti in Las Vegas (Nevada), in California si in Djibouti.

Potrivit unui studiu realizat de cotidianul specializat Military Times, numarul accidentelor implicand avioane militare a crescut cu 40% intre 2013 si 2017.

Ministrul apararii american Jim Mattis a obtinut anul acesta un buget record pentru Pentagon, ceea ce va permite investitii asteptate de mai multi ani, in special pentru marina, suprasolicitata in teatrele de operatiuni din strainatate, si pentru fortele aeriene, care ii pierd in mare viteza pe cei mai experimentati piloti ai ei, intrucat acestia prefera salarii mai atractive in sectorul privat, scrie Agerpres.

Citeste si:
Un bloc din Miami de 11 etaje s-a prăbușit. Salvatorii au...
Un bloc din Miami de 11 etaje...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.