Incredibil 1 Mai 2018 16:00
Oamenii de stiinta au anuntat luni ca au secventiat genomul trandafirului, realizand astfel un pas urias catre obtinerea unei varietati de tip ''blockbuster'', care ar putea sa combine rezistenta, frumusetea si parfumul mai multor sortimente din aceasta specie florala, informeaza AFP.

"Am reusit dupa opt ani de munca sa realizam o secventiere de o foarte buna calitate", a explicat pentru AFP Mohammed Bendahmane, cercetator la Laboratorul de reproducere si dezvoltare a plantelor din Lyon, coautor al studiului. "Este un fapt exceptional pentru un genom complex, cum este cel al trandafirului", a adaugat acelasi cercetator.

Realizarea secventierii unui genom reprezinta o etapa determinanta si necesara pentru identificarea genelor care controleaza caracteristicile importante ale unei plante.

Ea deschide perspectiva cultivarii unor trandafiri care au nevoie de mai putina apa si mai putine pesticide. Studiul ar putea sa permita, de asemenea, "inzestrarea trandafirului cu noi asociatii de forme, culori si parfumuri", a explicat Mohammed Bendahmane.

Specialistii din cultura trandafirului "cauta in permanenta varietati de tip 'blockbuster', care combina caracteristici de culoare si de parfum cu trasaturi specifice rezistentei sporite la patogeni".

Trandafirii sunt unele dintre cele mai cultivate plante ornamentale din lume si fac obiectul unui interes economic major, reamintesc autorii acestui studiu, publicat in revista Nature Genetics. Ei considera ca secventierea "ar trebui sa permita accelerarea considerabila a procesului de ameliorare a diferitelor varietati de trandafiri".

Trandafirul, alegorie a iubirii, puritatii si pasiunii, este apreciat pentru parfumul si frumusetea lui inca din Antichitate. De la aproximativ 10 varietati la origine, numarul sortimentelor de trandafiri depaseste in zilele noastre pragul de 35.000, scrie Agerpres.

"Diversitatea varietatilor actuale de trandafiri a fost obtinuta pornind de la un mic numar de incrucisari intre mai putin de 10 specii salbatice", a precizat acelasi cercetator francez.

Mohammed Bendahmane si colaboratorii lui au avut ca baza de studiu varietatea de trandafir "Old Blush" (Rosa chinensis), ce contine 36.377 de gene care alcatuiesc "unul dintre cele mai complexe genomuri vegetale descoperite pana in prezent".
Citeste si:
Feli și iubitul ei s-au despărțit. Primele declarații ale artistei:...
Feli și iubitul ei s-au...

Urmatoarea etapa pentru expertii in biologie genetica moleculara va consta in demararea unor colaborari in cadrul unor parteneriate cu companii private, folosirea acestor informatii pentru realizarea unor incrucisari viabile si ameliorarea selectiei acestor plante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.