Acuzatiile lansate luni seara de premierul israelian Benjamin Netanyahu in legatura cu programul nuclear iranian sunt opera unui ''mincinos inveterat, in pana de idei'', a afirmat marti Ministerul de Externe de la Teheran, intr-un comunicat citat de AFP.

Aceste afirmatii ''rasuflate, lipsite de interes si rusinoase'' sunt ale unor ''lideri sionisti (care) nu vad alte mijloace pentru a asigura supravietuirea regimului lor ilegal decat sa-i ameninte pe altii recurgand la un bluf resapat'', se afirma in comunicatul postat pe site-ul Ministerului iranian de Externe.

''Netanyahu si regimul sionist de trista celebritate, ucigas de copii, ar trebui totusi sa inteleaga ca opinia publica mondiala este suficient de educata si de inteleapta'' pentru a nu crede astfel de afirmatii, adauga textul.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni seara, la posturile de televiziune din tara sa, ca Israelul dispune de ''probe concludente'' despre existenta unui ''plan secret'' pe care Iranul l-ar putea activa in orice moment pentru a se dota cu bomba atomica.

Afirmatiile lui Netanyahu survin in contextul in care presedintele american Donald Trump urmeaza sa anunte pana la 12 mai daca va retrage - asa cum a amenintat in repetate randuri - sau nu Statele Unite din acordul international privind programul nuclear iranian, scrie Agerpres.

Acordul, incheiat in iulie 2015 la Viena intre Teheran si grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania), prevede limitarea programului nuclear iranian in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.

Mogherini: Afirmatiile lui Netanyahu nu pun sub semnul intrebarii respectarea de catre Iran a acordului

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a afirmat ca acuzatiile de luni ale premierului israelian Benjamin Netanyahu referitoare la Iran nu pun sub semnul intrebarii respectarea de catre Teheran a acordului din 2015 privind programul nuclear, transmite marti AFP.

''Trebuie sa evaluam detaliile declaratiei prim-ministrului'', a afirmat Federica Mogherini luni seara, dupa ce premierul Netanyahu a declarat ca Israelul dispune de noi ''probe concludente'' despre ''un plan secret'' pe care Iranul l-ar putea activa in orice moment pentru a se dota cu bomba atomica.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

Sefa diplomatiei UE a subliniat, de asemenea, importanta obtinerii unei evaluari a acestor afirmatii de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), care ''este singura organizatie impartiala si internationala insarcinata sa supravegheze angajamentele nucleare ale Iranului''.

Dar, ''ceea ce am vazut in primele rapoarte este ca premierul Netanyahu nu a pus la indoiala respectarea de catre Iran a angajamentelor din JCPOA'', acronimul acordului din 2015 intre Iran si marile puteri, a mentionat dna Mogherini.

''Nu am vazut argumente din partea premierului Netanyahu deocamdata privind o nerespectare, adica o incalcare de catre Iran a angajamentelor sale nucleare'', a insistat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.