Inspectia Judiciara a exercitat o noua actiune disciplinara, a treia, fata de Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA, pentru ca a incalcat dispozitiile deciziei Curtii Constitutionale prin refuzul de a se prezenta in fata Parlamentului - Comisia speciala de ancheta.

Actiunea disciplinara a fost exercitata pentru manifestari care aduc atingere onoarei profesionale si prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu si nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si s) din Legea nr. 303/2004.

"In motivarea actiunii s-a retinut ca procurorul sef al DNA a incalcat dispozitiile explicite ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei - Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din anul 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei", arata sursa citata.

De asemenea, IJ precizeaza ca, prin pozitia publica a procurorului sef al DNA, manifestata ulterior deciziei Curtii Constitutionale, au fost afectate onoarea profesionala si prestigiul functiei de magistrat cu consecinta incalcarii dispozitiilor articolelor 4 alin. (1) si 90 din Legea nr. 303/2004, art. 104 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, precum si ale articolelor 7, 17, 18 si 20 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea procurorului in cauza.

Pe rolul Sectiei pentru procurori a CSM se mai afla alte doua sesizari ale Inspectiei Judiciare in care este vizata Laura Codruta Kovesi, pentru savarsirea unor abateri disciplinare, una dintre ele avand termen data de 9 mai.

Citeste si:
Alexandru Cumpanasu: Voi sesiza Inspectia Judiciara din cadrul CSM
Alexandru Cumpanasu: Voi...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.