Presedinte francez Emmanuel Macron a vorbit in cadrul unui interviu despre situatia Romaniei, tinand sa sublinieze ca independenta magistratilor este pusa in pericol in state precum Polonia si Ungaria, dar si in tara noastra, tinand totusi sa laude munca presedinteleui Klaus Iohannis, care a reusit sa mentina lucrurile sub control.

"Iau Europa asa cum este. Nu impartasesc niciuna dintre valorile premierului ungar Viktor Orban, dar el este acolo, a fost ales. Asistam la o ascensiune a democratiilor iliberale.

In Europa se ridica asa numitele democratii iliberale. Eu vad in Europa democratii in care oamenii au obosit. Li se spune ca nu pot exista reforme, raman atasati de lucruri. Democratii care se obisnuiesc cu slabiciunea, cu nedreptatea si inegalitatile, cu furia. Acestea fac sa creasca populismul care le denunta moral, dar care nu ataca cauzele. Si de celalalta parte sunt democratiile iliberale, care spun: «Oamenii aceia sunt slabi, hai sa nu mai respectam democratia, sa scapam de independenta magistratilor». Polonia, Ungaria, unii in Romania - si salut acum munca presedintelui roman care nu isi lasa tara din mana... Aceste tendinte sunt in urcare peste tot in Europa", care este denuntat moral, dar nu este si atacat la baza sa", a sustinut liderul de la Palatul Elysee intr-un interviu pentru BFMTV, RMC si Mediapart.

"Cred intr-o Europa suverana, adica o Europa care ofera protectie in fata marilor riscuri. Trezirea europeana de aici trebuie sa porneasca. Avem nevoie de aceasta vitalitate europeana", a conchis Macron, potrivit stirileprotv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.