Experti internationali si-au inceput duminica ancheta asupra presupusului atac chimic care a antrenat o serie de lovituri occidentale de o amploare inedita impotriva regimului condus de Bashar Al-Assad si a provocat noi tensiuni diplomatice, relateaza AFP.

Misiunea Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu mandat sa ancheteze asupra unei eventuale utilizari a armelor chimice, fara sa identifice autorii, a sosit sambata la Damasc.

Actiunile sale sunt inconjurate de cel mai mare secret, informeaza Agerpres.

Viceministrul sirian de externe Fayçal Mokdad s-a deplasat, totusi, duminica la hotelul unde a fost cazata misiunea OIAC la Damasc si a iesit trei ore mai tarziu, potrivit unei corespondente a agentiei France Presse aflate la fata locului.

Misiunile de ancheta ale OIAC incep intotdeauna cu o serie de discutii private cu oficialitati.

In schimb, nu a fost confirmat ca expertii au mers pe teren la Douma, cum anuntase in cursul diminetii AFP, citand un oficial sirian. ''Vom lasa echipa sa-si faca treaba in mod profesional, obiectiv, impartial si departe de orice presiune (din partea autoritatilor). Rezultatele anchetei vor infirma acuzatiile mincinoase'' impotriva Damascului, a afirmat acesta.

In 2014, OIAC a afirmat ca Siria s-a debarasat de toate armele sale chimice, conform unui acord international. In 2017, o misiune de ancheta comuna cu ONU a ajuns insa la concluzia ca Damascul a utilizat gaz sarin, un puternic agent neurotoxic, la Khan Shaykhun (nord-vest) intr-un atac in care si-au pierdut viata 80 de persoane.

Pe teren, munca se anunta complicata pentru anchetatorii care sosesc la o saptamana dupa fapte, intr-o zona trecuta intre timp sub controlul regimului si al politiei militare ruse si devastata de cinci ani de asediu si o violenta ofensiva lansata la 18 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.