Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat duminica asupra faptului ca noi lovituri occidentale impotriva Siriei ar putea provoca "haos" in relatiile internationale, dupa atacul coordonat efectuat sambata de SUA, Marea Britanie si Franta, relateaza France Presse si RIA Novosti.

Putin a subliniat intr-o convorbire telefonica avuta cu omologul sau iranian Hassan Rohani ca "daca astfel de actiuni, efectuate prin incalcarea Cartei Natiunilor Unite, s-ar repeta, aceasta ar provoca inevitabil haos in relatiile internationale", conform unui comunicat al Kremlinului.

Cei doi lideri au "constatat ca aceasta actiune ilegala aduce prejudicii grave perspectivele unei reglementari politice in Siria", potrivit textului mentionat.

Nicio retragere imediata a fortelor americane in Siria

SUA nu-si vor retrage trupele prezente pe teritoriul sirian pana cand obiectivele care stau in fata lor nu vor fi fost atinse, a avertizat duminica ambasadoarea americana la Natiunile Unite, Nikki Haley, citata de AFP si Reuters.

Intr-o interventie la canalul Fox News, Nikki Halley a prezentat o lista cu trei obiective pe care Washingtonul intentioneaza sa le atinga:sa aiba certitudinea ca nicio arma chimica nu poate fi folosita intr-un mod ce ar constitui o amenintare pentru interesele SUA; ca gruparea jihadista Statul Islamic sa fie invinsa si ca SUA sa poata supraveghea activitatile iraniene.

Obiectivul ramane "de a vedea soldatii americani intorcandu-se, dar noi nu vom pleca fara sa ne fi indeplinit aceste misiuni", a afirmat ea.

De la alegerea sa, Donald Trump si-a inmultit mesajele contradictorii cu privire la problema siriana. El a spus ca doreste ca cei doi 2.000 de militari prezenti in Siria sa paraseasan aceasta tara, inainte de a declara sambata ca occidentalii sunt dispusi sa-si accentueze reactia militara daca Bashar al-Assad nu inceteaza sa recurga la armele chimice.

Intrebata despre relatiile SUA cu Rusia, Nikki Haley a spus ca acestea sunt "extrem de tensionate", dar ca Statele Unite inca mai spera intr-o imbunatatire a lor.

SUA, Franta si Marea Britanie au lansat sambata lovituri concertate in Siria impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, la o saptamana dupa presupusul atac chimic din 7 aprilie in orasul sirian Douma, la acea data controlat de rebeli, atac atribuit fortelor guvernamentale siriene, scrie Agerpres.

Citeste si:
Vicepreședinte PSD reclamă un „haos general” în Guvern
Vicepreședinte PSD reclamă un...

Vladimir Putin a denuntat sambata "cu cea mai mare fermitate" aceste lovituri pe care le-a calificat drept "act de agresiune impotriva unui stat suveran ce se afla in avangarda luptei impotriva terorismului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.