Israelul si Turcia si-au exprimat sprijinul sambata pentru atacurile desfasurate de SUA, Marea Britanie si Franta in Siria, in timp ce Iranul, aliat al Damascului, le-a condamnat 'ferm', atragand atentia asupra "consecintelor regionale", relateaza AFP si Reuters.

Israelul a justificat atacurile occidentale afirmand ca regimul sirian isi continua "actiunile ucigase".

"Anul trecut, presedintele american Donald Trump a spus ca folosirea de arme chimice ar insemna incalcarea unei linii rosii. In aceasta noapte, sub conducere americana, SUA, Franta si Marea Britanie au actionat in consecinta. Siria isi continua actiunile sale ucigase", a spus un oficial israelian, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
La randul sau, Turcia, inamic declarat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, a considerat "corespunzatoare" atacurile asupra Siriei, conform Ministerului de Externe de la Ankara, scrie Agerpres.
"Consideram ca operatiunea desfasurata de SUA, Marea Britanie si Franta impotriva guvernului sirian a fost un raspuns corespunzator", a spus o sursa din cadrul Ministerului de Externe turc.
De partea cealalta, Iranul, principalul aliat regional al Damascului, a condamnat 'ferm' atacurile, atragand atentia asupra "consecintelor regionale".
"Statele Unite si aliatii lor, fara nicio proba si chiar inainte ca Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) sa ia o pozitie, au desfasurat aceasta actiune militara (...) impotriva Siriei si sunt responsabile de consecintele regionale ale acestei actiuni aventuriste", a transmis Ministerul de Externe iranian, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Bahram Ghassemi, citat de site-ul Telegram.

Ministerul de Externe rus: Siria, atacata cand avea "sansa unui viitor pasnic"

"A fost atacata capitala unui stat suveran care a incercat timp de multi ani sa supravietuiasca in mijlocul unei agresiuni teroriste", a scris pe retele de socializare purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Atacurile occidentale impotriva Siriei survin "intr-un moment in care aceasta avea sansa unui viitor pasnic", a mai precizat ea.

Canada aproba atacurile occidentale din Siria

Aflat la Lima, unde participa la Summitul Americilor, Justin Trudeau si-a exprimat sprijinul pentru "decizia Statelor Unite, Marii Britanii si Frantei de a lua masuri pentru a diminua capacitatea regimului (presedintelui sirian Bashar al-Assad - n.r.) de a lansat atacuri cu arme chimice impotriva propriilor cetateni".

"Canada condamna cu cea mai mare fermitate folosirea de arme chimice in atacul comis saptamana trecuta in Ghouta de Est, in Siria", a adaugat Justin Trudeau intr-un comunicat.

"Continuam sa lucram cu partenerii nostri internationali pentru a efectua anchete mai aprofundate privind folosirea de arme chimice in Siria. Cei vinovati de astfel de acte trebuie adusi in fata justitiei", a mai spus el.

China "se opune folosirii fortei" si cere revenirea la "dreptul international"

"Ne opunem constant folosirii fortei in relatiile internationale (...) Facem apel la partile implicate sa revina in cadrul dreptului international", a precizat, intr-un comunicat, purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying.
Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

"China considera ca solutia politica este singura rezolvare posibila pentru criza siriana", a adaugat ea.

Citeste si:

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.