Coreea de Nord va fi aproape sigur capabila sa loveasca teritoriul Marii Britanii cu o racheta balistica intercontinentala, intr-un interval de sase pana la 18 luni, a avertizat o comisie a parlamentului britanic, relateaza joi Press Association si BBC.

Totusi, nu exista deocamdata dovezi ca nord-coreenii ar putea si sa echipeze o astfel de racheta cu focoase nucleare, potrivit raportului realizat de comisia pentru aparare a Camerei comunelor.

Mai mult, potrivit parlamentarilor britanici, un asemenea atac pare "extrem de improbabil", iar liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este prezentat ca fiind, intr-adevar, "nemilos, dar rational".

Kim Jong-un este "dur, cum au fost si alti dictatori comunisti inaintea lui, dar este rational" si "poate fi descurajat sa foloseasca arma nucleara printr-o politica de disuasiune si ingradire", se arata in raport, potrivit Agerpres.

Coreea de Nord a efectuat in ultimii 12 ani sase teste nucleare si dispune de o racheta balistica despre care expertii considera ca ar putea atinge teritoriul SUA. Totusi, luna trecuta, dupa repetate schimburi de mesaje ostile, Kim Jong-un si-ar fi manifestat "angajamentul fata de denuclearizare" si atat el, cat si presedintele american Donald Trump au acceptat sa organizeze un summit, gest fara precedent, aminteste BBC.

Coreea de Nord nu-si va abandona insa, cel mai probabil, programul de inarmare si in curand isi va indeplini obiectivul de a reprezenta o amenintare nucleara pentru adversarii sai, noteaza raportul parlamentarilor britanici. Acestia asigura ca un atac nuclear impotriva Regatului Unit este improbabil intrucat amenintarile Phenianului vizeaza in special SUA, dar subliniaza ca "este evident ca lansarea de catre Coreea de Nord a unei astfel de arme ar duce inevitabil la consecinte militare devastatoare".

Daca ar incepe un conflict in regiune, e putin probabil ca Marea Britanie sa stea deoparte, ci ar ajuta SUA, se adauga in raport.

Parlamentarii britanici avertizeaza pe de alta parte ca Marea Britanie ar putea deveni tinta unor atacuri informatice provenite din Coreea de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.