Sefa diplomatiei sud-coreene a declarat miercuri ca situatia privind drepturile omului in Coreea de Nord nu va fi probabil abordata in timpul summitului intercoreean, dupa ce Phenianul a criticat sustinerea exprimata de Seul pentru o rezolutie a ONU, informeaza AFP.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, si presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, ar urma sa se intalneasca in 27 aprilie pentru un summit, eveniment rar, intr-o zona demilitarizata ce divizeaza peninsula, acolo unde a fost semnat armistitiul inainte de sfarsitul razboiului din Coreea (1950-1953).

Marti seara, mass-media de stat nord-coreene au condamnat Coreea de Sud pentru 'jocul sau dublu suspect', dupa ce Seulul a salutat, in martie, o noua rezolutie a ONU ce denunta incalcarile drepturilor omului in Coreea de Nord.

Asemenea tentative ar putea pune in pericol viitorul dialog, a avertizat Nordul.

"Este vorba de o provocare politica la adresa RPDC (Republica Populara Democrata Coreea) si de un act intolerabil ce duce la racirea atmosferei dialogului', sustine agentia de presa oficiala a Coreei de Nord, KCNA, intr-un comentariu. 'Cu cine vor ei sa aiba un dialog si cu cine vor ei sa amelioreze relatiile daca neaga demnitatea si sistemul social al partenerului de dialog?", intreaba KCNA, potrivit Agerpres.

Sefa diplomatiei sud-coreene, Kang Kyung-wha, a declarat ca Seulul va mentine 'o pozitie de fermitate' impotriva 'situatiei deplorabile privind drepturile omului' din Coreea de Nord, dar ca perspectiva ca Moon sa abordeze acest subiect in timpul summitului cu Kim Jong Un este putin probabila.

'Pentru a intari dialogul, vor fi abordate subiectele asupra carora cele doua parti s-au pus de acord', a adaugat ea.

Situatia privind drepturile omului in Coreea de Nord a fost puternic criticata de ONU. Aceasta tara, una dintre cele mai inchise din lume, ar avea in jur de 120.000 de prizonieri politici detinuti in lagare ce amintesc de regimul din gulagul sovietic, potrivit marturiilor unor fosti prizonieri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.