A trai singur si izolat de lume creste riscul de mortalitate ca urmare a unui infarct sau accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie - tara in care a fost numit recent "un ministru al Singuratatii", relateaza marti AFP.

Studiul a avut in vedere 479.000 de persoane chestionate pentru a afla daca se simt "izolate social" (cate persoane frecventeaza si cat de des ies in societate) si daca se simt singure.

"Izolarea sociala si sentimentul de singuratate este asociat unui risc mai ridicat de infarct grav miocardic, sau de accident vascular cerebral", noteaza cercetatori finlandezi in revista medicala Heart.

"Izolarea sociala pare sa fie un factor de risc de mortalitate independent ca urmare a unui infarct sau a unui AVC"
, au precizat ei. Studiul a incercat sa izoleze acest factor de celelalte riscuri.

Si s-a dovedit ca, intr-adevar, singuratatea este similara altor riscuri ce afecteaza inima, precum un mod de viata nesanatos (tabagism, alimentatie dezechilibrata, lipsa de exercitiu fizic), o sanatate mentala deficitara si saracie, scrie Agerpres.

Se poate spune ca singuratatea creste riscul de mortalitate in proportie 32% in urma unui infarct sau AVC.

Premierul britanic, Theresa May, a numit in ianuarie un ministru al Singuratatii, in conditiile in care unul din zece britanici sufera de izolare sociala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.