Carles Puigdemont, fostul lider separatist catalan cautat de autoritatile spaniole, care il acuza de rebeliune, a fost retinut de politie in Germania, a anuntat duminica avocatul sau, potrivit dpa.

Update 21:06- Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont, arestat duminica in Germania in baza unui mandat european, va fi prezentat luni unui judecator pentru a confirma identitatea sa, prima etapa spre o eventuala predare a acestuia autoritatilor spaniole, relateaza AFP.

"Prezentarea in fata judecatorului are ca scop doar verificarea identitatii persoanei arestate", a mentionat procuratura din Schleswig


Puigdemont a fost retinut in momentul in care a trecut granita in Germania dinspre Danemarca, in drumul sau spre Belgia, unde fugise de autoritatile spaniole, iar acum este intr-o sectie de politie din Germania, a scris pe Twitter avocatul sau, Jaume Alonso-Cuevillas.

Politia din orasul Kiel din nordul Germaniei a confirmat pentru dpa ca Puigdemont este in arest.

Curtea Suprema din Spania a emis vineri noi mandate de arestare impotriva lui Puigdemont si a altor sase politicieni catalani care se afla in prezent in strainatate, scrie Agerpres.

Puigdemont s-a aflat recent in Finlanda, unde a participat la reuniuni in cadrul parlamentului finlandez si a sustinut un discurs la Universitatea din Helsinki.

Manifestatii in Catalonia dupa incarcerea a cinci lideri separatisti

Mii de manifestanti au coborat vineri pe strazile Cataloniei dupa ce justitia spaniola a incarcerat cinci lideri separatisti pentru rolul lor in tentativa de secesiune a regiunii, si a lansat mandate de arestare internationale contra altor sase, fugiti in strainatate, relateaza AFP.

La Barcelona, 24 de manifestanti au fost raniti usor in ciocniri cu fortele de politie, care i-au intampinat cu lovituri de bastoane pe protestatarii ce se apropiau de prefectura.

Manifestatiile fusesera convocate din ajun de Adunarea Nationala catalana si de Comitetele de Aparare a Republicii, inaintea comunicarii deciziilor justitiei.

Citeste si:
Noi măsuri de relaxare: Manifestațiile sunt permise cu maximum 100...
VIDEO Noi măsuri de relaxare:...

Judecatorul Pablo Llarena de la Curtea Suprema i-a inculpat oficial vineri pe 13 lideri separatisti pentru 'rebeliune', infractiune pasibila de 30 de ani de inchisoare.

Cinci dintre ei au fost arestati, printre care Jordi Turull, candidatul la sefia executivului regional, care urma sa se prezinte sambata in al doilea tur de scrutin in parlamentul catalan.

Alti patru lideri sunt deja in inchisoare de cateva luni

Judecatorul a explicat ordinul de plasare in detentie provizorie prin riscul 'ridicat' ca inculpatii sa fuga in afara tarii. De altfel, una din persoanele convocate, Marta Rovira, a preferat sa paraseasca Spania decat sa compara in fata judecatorului si sa riste incarcerarea.

Judecatorul Llarena a emis de asemenea mandate de arestare impotriva fostului lider catalan Carles Puigdemont, care s-a exilat in Belgia impreuna cu patru ex-ministri regionali dupa proclamarea independentei Cataloniei, la 27 octombrie.

Citeste si:
Virusul, descoperit în apa reziduală colectată din Barcelona în...
Virusul SARS-CoV-2,...

Anuntul i-a inflamat pe manifestanti, care la Barcelona au dat foc unor fotografii ale regelui Felipe al VI-lea - ceea ce constituie un delict in Spania - si judecatorului Llarena. Protestatarii agitau drapele separatiste si bannere prin care cereau 'Libertate pentru prizonierii politici'.

O alta adunare, mai calma, a umplut vasta Piata a Cataloniei, in inima Barcelonei.

Televiziunea catalana a difuzat imagini cu multimi adunate si in alte orase ale regiunii, precum Vic si Tarragona.

In total, judecatorul a confirmat inculparea a 25 de persoane, practic intregul nucleu dur al liderilor separatisti. Inculpatii pot face apel in fata unei camere a Curtii Supreme. Daca aceasta va confirma acuzatiile, magistratul ii va putea trimite in judecata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.