Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a postat miercuri prima sa reactie la scandalul Cambridge Analytica.

Zuckerberg a oferit explicatii cu privire la modul in care datele utilizatorilor au ajuns in posesia firmei de consultanta Cambridge Analytica, la masurile deja luate si la cele pe care platforma Facebook urmeaza sa le ia in urma acestui scandal.

El a spus ca vor fi investigate toate aplicatiile care au avut acces la un volum mare de informatii si a anuntat ca va fi facut un audit complet al oricarei aplicatii cu activitate suspecta.

De asemenea, va fi restrictionat accesul la date al celor care dezvolta aplicatii, pentru a preveni alte abuzuri.

"Am lansat Facebook si la sfarsitul zilei sunt responsabil pentru ceea ce se intampla pe platforma noastra. Sunt hotarat sa fac tot ceea ce este nevoie pentru a proteja comunitatea noastra. In timp ce aceasta problema specifica care implica Cambridge Analytica nu ar trebui sa se mai intample astazi cu noi aplicatii, asta nu schimba ceea ce s-a intamplat in trecut. Vom invata din aceasta experienta sa imbunatati in coninuare siguranta platformei si sa facem comunitatea noastra mai sigura pentru toata lumea, pe termen lung", incheie Zuckerberg.

Fondatorul Facebook promite ca Facebook va depasi aceasta problema si va construi un serviciu mai bun pe termen lung.

Avem responsabilitatea de a va proteja datele si daca nu putem face acest lucru insemna ca nu meritam sa va servim. Am lucrat pentru a intelege exact ceea ce s-a intamplat si cum putem sa ne asiguram ca nu se va mai intampla. Vestea buna ca cele mai importante masuri de prevenire a repetarii situatiei au fost luate cu ani in urma. Dar am facut si greseli, mai sunt multe de facut si trebuie sa intervenim si sa le facem”, a scris Zuckerberg, care a prezentat si filmul evenimentelor legate de Cambridge Analytica.

Date ultilizatorilor, folosite de Cambridge Analytica in favoarea lui Donald Trump

Firma Cambridge Analytica din Regatul Unit este in centrul atentiei de la sfarsitul saptamanii trecute, cand s-a aflat ca a utilizat datele personale a circa 50 de milioane de utilizatori ai retelei Facebook, fara acordul acestora, pentru a le utiliza in campania electorala din 2016 a presedintelui SUA, Donald Trump. Cambridge Analyitica a folosit, se pare, aplicatia "thisisyourdigitallife" dezvoltata de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicatia a fost instalata de circa 300.000 de persoane, care au permis astfel accesul atat la datele lor, cat si ale prietenilor lor din retea, ceea ce a insemnat un total de zeci de milioane de utilizatori ai Facebook.
Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

"A fost un abuz de incredere intre Kogan, Cambridge Analytica si Facebook. Dar a fost si un abuz de incredere intre Facebook si oamenii care isi pun datele la dispozitia noastra si se asteapta sa le protejam. Trebuie sa rezolvam asta", a scris Zuckerberg pe pagina sa din propria retea.

Fondatorul si principalul actionar al Facebook a anuntat planuri de auditare a aplicatiilor suspecte, restrangerea accesului dezvoltatorilor la date si introducerea unui instrument pentru utilizatori, care sa le permita sa afle ce aplicatii au acces la datele lor si sa revoce cu usurinta permisiunile de acces.

Facebook a aflat inca din 2015 ca Alexandr Kogan a pus datele obtinute de aplicatia sa la dispozitia Cambridge Analytics. Reteaua sociala a cerut ambelor parti sa stearga toate datele obtinute fara autorizatie si sa confirme stergerea, ceea ce Zuckerberg sustine ca s-a intamplat. El afirma ca a aflat abia la sfarsitul saptamanii trecute, din presa, ca este posibil sa nu fi fost sterse informatiile respective.

Citeste si:
Europa ar putea rămâne fără Facebook și Instagram. S-a emis un...
Europa ar putea rămâne fără...

Este impotriva politicilor noastre ca dezvoltatorii sa distribuie date fara consimtamantul oamenilor, asa ca am exclus imediat aplicatia lui Kogan de pe platforma noastra si am cerut oficial acestuia si firmei Cambridge Analytica sa certifice ca au sters toate datele obtinute in mod incorect. Au oferit aceste certificari”, a aratat Zuckerberg.

"Saptamana trecuta, am aflat de la The Guardian, The New York Times si Channel 4 ca este posibil ca firma Cambridge Analytica sa nu fi sters datele asa cum au certificat. Le-am interzis imediat sa mai foloseasca oricare dintre serviciile noastre. Cambridge Analytica sustine ca a sters deja datele si a acceptat un audit din partea unei firme pe care am angajat-o sa confirme acest lucru. Colaboram cu autoritatile de reglementare care investigheaza ceea ce s-a intamplat”, a mai scris seful Facebook.

Citeste si:
Zuckerberg si-a cerut scuze in fata Congresului american/ VIDEO
Zuckerberg si-a cerut scuze...

Sursa: News.ro, Agerpres.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.