Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, inculpat in cadrul anchetei privind finantarea de catre Libia a campaniei sale electorale din 2007, a declarat ca traieste "infernul calomniei", potrivit declaratiei sale in fata magistratilor, reprodusa joi pe site-ul publicatiei Le Figaro, informeaza AFP.

"Din 11 martie 2011, traiesc infernul acestei calomnii", a declarat Sarkozy, care denunta de asemenea lipsa unei "dovezi materiale" in acuzatiile formulate impotriva lui.

Fostul sef al statului francez a fost pus sub urmarire miercuri seara, pentru "corupere pasiva", "finantare ilegala de campanie electorala" si "tainuire de fonduri publice libiene", ceea ce accelereaza acest dosar analizat de magistrati francezi de aproape cinci ani, potrivit Agerpres.

Sarkozy sustine ca "a fost acuzat fara nicio dovada materiala", prin declaratii ale fostului dictator libian Muammar Gaddafi si ale apropiatilor sai, precum si ale intermediarului franco-libanez Ziad Takieddine. "S-a dovedit in nenumarate randuri ca el (Ziad Takieddine) si-a insusit bani ai statului libian", a continuat Sarkozy.

"Apropo de Takieddine, as vrea sa va amintesc ca el nu a dovedit pentru aceasta perioada din 2005 pana in 2011 ca a avut vreo intalnire cu mine", a adaugat fostul presedinte al Frantei.

"In timpul celor 24 de ore cat m-am aflat in custodia politiei, am incercat cu toata forta de convingere sa arat ca indiciile grave si concordante care constituie punerea sub urmarire nu sunt intrunite, dat fiind 'subtirimea' documentului care a facut obiectul unei anchete judiciare si tinand cont de caracteristicile extrem de suspecte si de trecutul greu incarcat al lui Takieddine", a mai declarat Sarkozy.

"Faptele de care sunt suspectat sunt grave, sunt constient de asta. Insa daca, asa cum nu incetez sa spun cu cea mai mare constanta si energie, aceasta este o manipulare a dictatorului Gaddafi sau a bandei sale (...), atunci eu le cer magistratilor sa masoare profunzimea, gravitatea, violenta nedreptatii care imi este facuta", a declarat fostul presedinte francez.

Citeste si:
Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, va vota pentru...
Fostul preşedinte al Franţei,...

De la publicarea, in mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finantarea campaniei lui Nicolas Sarkozy de catre regimul din Libia condus de Muammar Ghaddafi, investigatiile magistratilor au avansat considerabil, amplificand suspiciunile legate de finantarea campaniei electorale din 2007 a fostului presedinte francez.

In noiembrie 2016, in pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat ca transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 si inceputul lui 2007, inainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.